Uniunea Europeană elaborează noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru a determina Kremlinul să pună capăt agresiunii în Ucraina
Externe 4 decembrie 2024, 20:43 | 364

Uniunea Europeană elaborează noi sancțiuni împotriva Rusiei, cu scopul de a pune presiune pe Moscova și de a determina Kremlinul să pună capăt agresiunii în Ucraina. Acesta ar fi pachetul de sancțiuni cu numărul 15. Între timp, blocul comunitar trebuie să-și consolideze eforturile pentru a continua să ofere sprijinul necesar Kievului pentru a rezista. Sunt declarațiile făcute de șefa diplomației europene, Kaja Kallas, la Bruxelles.

Kievul întotdeauna vine cu solicitări concrete de la statele membre NATO, a subliniat Kaja Kallas, care a menționat însă că Uniunea Europeană nu face față acestor cerințe așa cum și-ar dori autoritățile ucrainene.

KAJA KALLAS, șefa diplomației europene: "Desigur că au avut cerințe destul de concrete, așa cum au avut întotdeauna și persistă sentimentul de frustrare pentru că nu primesc tot ceea ce le este promis. În acest sens trebuie să lucrăm toți împreună pentru a îndeplini acele promisiuni făcute. Desigur, ceea ce ține de acțiunile Uniunii Europene, noi lucrăm asupra unui nou pachet de sancțiuni pentru a forța Rusia, pentru a o trezi."

Întrebată de jurnaliști dacă Uniunea Europeană încearcă să-și consolideze fondurile sale la capitolul apărare, înaltul reprezentat al UE a spus că nu toate statele sunt la fel de determinate la capitolul bani pentru apărare.

KAJA KALLAS, șefa diplomației europene: "Ei bine, am discutat despre obligațiunile de apărare și nu toată lumea este foarte entuziasmată de obligațiunile de apărare, dar vom prezenta cartea albă a apărării în 100 de zile de mandat, împreună cu Comisia noastră de apărare, iar o parte a acesteia este finanțarea. Deci, trebuie să ne gândim ce fel de soluții există. Și, desigur, știm că bugetele statelor membre sunt constrânse. Avem probleme diferite acolo. Unele sunt foarte reticente în a avea o abordare europeană. Dar este clar că trebuie să facem două lucruri - unul este să investim mai mult în propria noastră apărare, să ne dezvoltăm industria de apărare și, de asemenea, să ajutăm Ucraina, iar acest lucru necesită finanțare."

În prima zi a mandatului său de şefă a diplomaţiei europene, 1 decembrie curent, Kaja Kallas s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev. Acesta din urmă a declarat că este „profund recunoscător” pentru sprijinul Europei, dar a subliniat că încă este necesar ca „scutul aerian al Ucrainei să fie consolidat”.

Opinia ta contează. Comentează!