Arta are un limbaj universal
Social 9 septembrie 2024, 20:52 | 183

La Muzeul Național de Istorie a fost inaugurată o expoziție dedicată artiștilor de origine evreiască din Republica Moldova. Lucrările reflectă esența bogată și complexă a culturii evreiești prin prisma artei plastice a unor artiști consacrați - Mihail Brunea, Iacob Tihman și Eduard Maidenberg. Evenimentul e parte a Festivalului „Zilele Europene ale Culturii Evreiești”, desfășurat între 8 și 10 septembrie.

Expoziția este una semnificativă pentru artiști, în primul rând.

MIHAIL BRUNEA, pictor: "Eu toate picturile le fac de aceea că îmi vine. Și încep a desena, a picta ceea ce îmi trece prin minte."

EUGEN SAVA, director al Muzeului de Istorie: "Evreii moldoveni au lăsat amprente extraordinare în tot ce se referă la cultura moldovenilor, cultura evreilor în Moldova, în știința Moldovei, în literatura, în arta Moldovei."

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Anul acesta vrem să ne concentrăm mai mult pe arta de după război, după holocaust. Atât arta din Republica Moldova a artiștilor de etnie evreiască, cât și celor plecați în Israel."

MONICA BABUC, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău: "Reprezentanții comunității evreiești au adus un aport extraordinar în viața spirituală a Republicii Moldova și în tot spațiul românesc."

Evenimentul este organizat la inițiativa Comunității Evreiești din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Culturii și partenerii de dezvoltare, ca parte a Festivalului Național „Zilele Europene ale Culturii Evreiești", și se va desfășura între 8 și 10 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!