Harris și-a recunoscut înfrângerea
Externe 7 noiembrie 2024, 20:14 | 155

Preşedintele Joe Biden l-a invitat pe Donald Trump la Casa Albă şi a anunţat că se va adresa astăzi naţiunii. Vicepreședintele Kamala Harris l-a sunat pe Trump şi l-a felicitat pentru victorie, vorbind în acelaşi timp de o tranziţie paşnică a puterii. În discursul rostit după înfrângere, Harris a spus că „democraţii nu vor renunţa la lupta pentru democraţie şi statul de drept”.

KAMALA HARRIS: "Accept rezultatele acestei alegeri. Am vorbit cu Donald Trump și l-am felicitat pentru alegeri. I-am spus că îl aștept cu echipa lui pentru tranziție și că va fi un transfer pașnic al puterii. Această alegere nu a fost ce ne-am dorit. Lumina promisiunii Americii va arde întotdeauna strălucitoare, atât timp cât nu ne lăsăm niciodată și continuăm să luptăm."

„Nu voi renunța la această luptă, pentru viitorul în care americanii își pot urmări visul”, a dat asigurări Kamala Harris miercuri într-un discurs susţinut la Universitatea Howard din Washington.

Donald Trump a acceptat invitaţia la Casa Albă de la preşedintele Joe Biden, a transmis miercuri echipa de campanie a candidatului republican, relatează DPA. „Biden l-a sunat pe Trump pentru a-l felicita pentru victorie şi a adresat o invitaţie la Casa Albă pentru a asigura o tranziţie liniştită între administraţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a republicanului, Steven Cheung. „Trump aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea, care va avea loc în curând, şi a apreciat foarte mult apelul”, a adăugat el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut miercuri o conversaţie la telefon cu Donald Trump. „Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cu cooperarea noastră”, a scris Zelenski pe reţeaua X. „Leadership-ul puternic şi neclintit al Statelor Unite este esenţial pentru lumea noastră şi pentru o pace dreaptă”, a spus el.

Între timp, Casa Albă intenţionează să livreze rapid Ucrainei miliarde de dolari ca asistenţă de securitate, înainte ca preşedintele Joe Biden să-şi predea mandatul, au declarat miercuri surse citate de Reuters. Washingtonul speră astfel să întărească poziţia guvernului de la Kiev înainte de învestirea preşedintelui ales Donald Trump, pe 20 ianuarie. „Administraţia intenţionează să-şi continue eforturile pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă”, înainte de finalul mandatului, a declarat un înalt oficial al administraţiei, sub rezerva anonimatului.

Consilierii în politică externă apropiați lui Trump au prezentat diferite versiuni ale unui plan pentru a îngheța efectiv linia frontului din Ucraina. Toate variantele au în comun o întrerupere bruscă a politicii lui Biden de înarmare a Kievului pentru „atât timp cât este nevoie”, scrie The Wall Street Journal.

Trump a afirmat în repetate rânduri că va lucra atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia pentru a pune capăt conflictului, amintește sursa citată.

Opinia ta contează. Comentează!