Bani sunt, dar nu pentru toți
Social 9 septembrie 2024, 20:29 | 361

Sprijinul pentru agricultori, în valoare totală de 100 de milioane de lei, va fi acordat potrivit unui regulament. Potrivit Guvernului, vor primi bani doar cei, care au cultivat grâu și porumb, iar culturile au fost afectate de seceta din această vară. Valoarea maximă de ajutor nu va depăși 500 de mii de lei per solicitant. Nu vor primi ajutor nici cei, care au terenuri în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare sau cei care au beneficiat de subvenții. Precizările au fost făcute astăzi de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Ajutorul se calculează și se oferă solicitanților prin intermediul AIPA. Agenții economici care au acte de secetă și arșiță pe porumb și grâu în 2024, trebuie să depună actele la AIPA în raza segmentului unde își are sediul. Ajutorul se acordă dacă potrivit actelor de constatare, seceta și arșița a afectat cel puțin 60% din recolta de porumb și 70% din cultura de grâu."

Potrivit ministrului Agriculturii, plafonul maxim al ajutorului financiar cumulativ acordat unui solicitant în 2024 este de un milion de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale în 2023.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Pentru a obține ajutor, solicitantul trebuie să întrunească cumulativ următoarele condiții: să cultive porumb și/sau grâu; să rețină actul de constatare a pagubelor; cel puțin 50%, plus minus 5%, din suprafața în posesie să fie afectată de situații excepționale cu caracter natural indiferent de tipul culturii sau natura situației."

De asemenea, sunt unele condiții care ne le vor permite unor agricultori să beneficieze de sprijin financiar.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Dacă în aria unde aveți dumneavoastră terenuri sunt sisteme de irigare și dumneavoastră nu le-ați inclus din varii motive nu veți fi eligibili pentru a primi astfel de ajutor. Și agricultorii cu terenuri care au beneficiat de asigurare subvenționată la fel nu vor primi ajutor."

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de fermieri. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au fost întocmite aproximativ 2.500 de acte de constatare a pagubelor suportate de agricultori din cauza condițiilor climaterice nefavorabile în toate localitățile. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole.

Opinia ta contează. Comentează!