Marea Britanie a suspendat „orice program de susținere” pentru Georgia, condamnând „scenele șocante de violență” la manifestații
Marea Britanie a suspendat „orice program de susținere” pentru Georgia, condamnând „scenele șocante de violență” la manifestațiile pro-democrație din Tbilisi. Protestele stradale s-au desfășurat a 12-a noapte consecutiv. Peste 400 de oameni au fost arestaţi, majoritatea pentru nesupunere sau vandalism.
Ministrul britanic de externe David Lammy a anunțat luni restrângea cooperării în domeniul apărării și limitarea relațiilor cu reprezentanții guvernului georgian. „Scenele șocante de violență față de protestatari și jurnaliști de către autoritățile georgiene sunt inacceptabile și trebuie să înceteze. Aceste acțiuni pătează poziția internațională a Georgiei și contravin angajamentului constituțional al Georgiei pentru un viitor european”, se arată în comunicatul guvernului Marii Britanii.
DAVID LAMMY, ministrul de externe al Marii Britanii: "Regatul Unit va suspenda imediat orice program de sprijin acordat guvernului georgian, va restricționa cooperarea în domeniul apărării și va limita angajamentul cu reprezentanții partidului „Visul Georgian” până când se va opri această îndepărtare de normele și libertățile democratice europene."
Mii de georgieni s-au adunat luni în fața clădirii Parlamentului de la Tbilisi, pentru o a 12-a noapte consecutiv, pentru a protesta față de decizia guvernului de a suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană.
Protestatarii au dat foc unui sicriu, în care era imaginea fondatorului partidului „Visul Georgian”, Bidzina Ivanișvili.
Puterea de la Tbilisi şi-a înăsprit în ultimele zile retorica faţă de mişcare, premierul Irakli Kobahidze promiţând că va „eradica opoziţia”, pe care o califică drept „liberalo-fascistă”. Poliţia a percheziţionat mai multe birouri ale partidelor de opoziţie şi a arestat cel puţin trei lideri ai mişcării, printre care liderul principalului partid al opoziţiei georgiene, Nika Gvaramia, bătut şi condamnat la 12 zile de închisoare.