La briefing Stoianoglo a denunțat presiuni politice dar nu a spus cine anume și cum presează instituția
Politic 5 ianuarie 2021, 15:21 | 2885

După ce a ajuns procuror general, Alexandr Stoianoglo a denunțat public instrumentarea dosarelor politice de către procurori în perioada regimului Plahotniuc, apoi și-a cerut scuze, în limba turcă, de la profesorii turci răpiți și predați regimului Erdogan, iar astăzi, în cadrul unui briefing, a vorbit despre „cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor”. În primul caz, până acum, niciun procuror nu a fost sancționat pentru instrumentarea dosarelor la comandă sub Plahotniuc. În al doilea caz - singurul vinovat pentru expulzarea profesorilor turci a fost găsit fostul șef al Securității, Vasile Botnari, care sa s-a ales doar cu o amendă. Iar astăzi, la briefing, Stoianoglo a denunțat presiuni politice, dar nu a spus cine anume și cum presează instituția.

ALEXANDRU STOIANOGLO, procuror general: "Atragem atenția asupra tentativelor tot mai insistente și brutale ale unor actori politici de subminare a independenței instituționale a procurorilor. 8:17 Asistăm la cel mai mare front ridicat împotriva Procuraturii de către politicieni și susținătorii lor care își asumă rolul de judecători a activității procurorilor."

Procurorul Stoianoglo „încurcă dreptul la exprimarea opiniei cu privire la activitatea sa - cu noțiunea de presiune" - au reacționat aproape imediat reprezentanții societății civile. În apariția sa publică de astăzi, procurorul general nu a invocat niciun exemplu concret de presiune a politicului asupra instituției, arătându-se iritat mai degrabă de criticile la adresa Procuraturii, apărute în ultimul timp în spațiul public. În acest sens, el a deplâns faptul că cei din sfera politică „aruncă cu noroi în munca procurorilor”. În democrație, delictul de opinie nu poate fi sancționat, au reacționat politicienii, cerându-i procurorului să prezinte argumente concrete în susținerea declarațiilor făcute astăzi în fața presei.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Presiuni din partea cui? Prin ce se manifestă aceste presiuni? Parcă nici modificările legislative nu au fost operate (cum a fost în România între 2017 și 2019), nici alte lucruri nu s-au întâmplat. În afară de faptul că au fost eliberați niște hoți și achitați niste criminali... Sper tare că acțiunea de azi este doar una regretabilă și nu este sugerată pe persoane rău intenționate."

A scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook. A reaționat, în zeflemea, și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

DUMITRU ALAIBA, deputat PAS: "Mie îmi este straniu că nu l-a luat în briefing și pe purtătorul său de cuvânt, Veaceslav Platon."

Recent, în cadrul unui interviu televizat, Alexandr Stoianoglo a vorbit despre percepția că între el și Platon ar exista o înțelegere. Cităm: „Noi am avut inițial niște înțelegeri – că el va fi audiat de către noi în privința mai multor dosare și el ne va acorda, în limitele cunoștințelor sale financiare, un anumit sprijin. Dar nu avem niciun fel de angajamente față de Platon” - citat încheiat. Despre relația suspectă a procurorului general cu Veaceslav Platon, eliberat din pușcărie în primul an de mandat a lui Stoianoglo, a vorbit aseară și juristul Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”.

ȘTEFAN GLIGOR, jurist: "Platon a devenit un fel de purtător de cuvânt al lui Stoianglo și un fel de autoritate în ochii lui Stoianoglo. Despre care acesta vorbește foarte deschis - despre faptul că Platon pregătește cereri de chemare în judecată în numele Băncii Naționale și vorbește despre el ca un fel de in house expert."

Astăzi, după ce a citit apelul în care a denunțat presiuni asupra Procuraturii, Alexandr Stoianoglo a plecat imediat, fără a răspunde la întrebările jurnaliștilor.

Opinia ta contează. Comentează!