Zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale
Zeci de site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile prezidențiale din România. Acestea diseminează mesaje anti-UE și îl descriu pe Georgescu drept „un suveranist” și, mai nou, condamnă anularea alegerilor. O anchetă a fost realizată de publicația publicrecord.ro, potrivit căreia „România nu este singura atacată în acest război hibrid”.
Propaganda rusă are loc la nivel european, iar la începutul anului o agenție de stat din Franța a identificat-o în mai multe state de pe vechiul continent, acționând sub denumirea „Portal Kombat”. Influența s-a extins și acționează în 19 țări, scrie publicrecord.ro. Mijloacele de propagandă sunt extreme de sofisticate.
ANCHETA PUBLICRECORD.RO: "Pentru susținerea lui Călin Georgescu, prezentat ca un patriot și suveranist, s-au folosit multiple conturi de Telegram pentru coordonarea susținătorilor lui Călin Georgescu, pentru fiecare județ și pentru diaspora. Folosind canale de Telegram, site-uri coordonate și mesaje pro-Kremlin, această rețea creează „echo chambers”, unde dezinformarea este amplificată."
Unul dintre site-urile care-l susțin pe Georgescu este varianta în limba română a publicației web „Pravda”, care zilele trecute a răspândit mesajul că „alegerile ar fi fost anulate de Curtea Constituțională a României pentru că Georgescu ar fi vrut să oprească războiul din Ucraina”. „Pravda” face parte dintr-un grup coordonat pentru a răspândi propagandă prorusă în Europa și alte regiuni. Variantele „Pravda” în limbile germană, franceză, engleză, spaniolă și poloneză au platforme cu caracteristici tehnice identice, iar toate IP-urile duc în Rusia.
ANCHETA PUBLICRECORD.RO: "Denumită „Portal Kombat”, rețeaua preia conținut din media controlată de statul rus, de pe canale proruse de pe Telegram și, rareori, din surse legitime. Publică articole traduse automatizat pentru a influența discursul public. Astfel, nu este de mirare că pe lângă România s-au găsit articole despre Călin Georgescu și pe site-urile „Pravda” din Germania, Franța, Spania, Cehia, Portugalia, Italia, Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Danemarca, Slovacia și Grecia."
Rețeaua Telegram este constituită din mai multe grupuri. „Grup N3”, de exemplu, are 342 de mii de urmăritori, „Țarigrad TV” are 316 mii, iar „Насправдi” - alte 42 de mii. „Gagauznews” adaugă alți 8 000 de urmăritori, KP.MD are 42 000, iar „Triunghiul basarabean” - 1 600. În toate grupurile, Georgescu e prezentat drept o figură politică autentică, dedicată poporului român și valorilor tradiționale, opusă unui sistem politic subordonat influențelor externe și intereselor ascunse. Ițele se complică și ajung până în Republica Moldova. Multe dintre aceste canale de Telegram preiau mesaje ale canalului tv online moldova-24.online, care are deseori invitați jurnaliști asociați posturilor tv conduse de Ilan Șor.
Înalta Curte a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale în care au acces independentul Călin Georgescu și candidatul USR, Elena Lasconi. Decizia a fost luată la câteva zile după ce președintele Klaus Iohannis a cerut desecretizarea unor acte a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, potrivit cărora, Romania a fost ținta unei „acțiuni hibride agresive ruse” în ziua și noaptea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. 25.000 de conturi de TikTok ar fi fost folosite pentru a-i crește popularitatea candidatului Călin Georgescu, posibil prin folosirea unor „ferme de boți”, în campania electorală. Pentru această operațiune s-ar fi cheltuit peste un milion de euro.