Vladimir Putin vrea „să ștergă Ucraina de pe hartă” și ar putea ținti alte părți ale Europei, a avertizat secretarul general al NATO
Externe 13 decembrie 2024, 16:32 | 269

Vladimir Putin vrea „să șteargă Ucraina de pe hartă” și ar putea ținti alte părți ale Europei, a avertizat secretarul general al NATO, Mark Rutte. „Este timpul să trecem la o mentalitate de război”, a spus acesta într-o conferință la Bruxelles, îndemnând statele membre NATO să-și crească bugetele apărării până la 3% din PIB.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ni se va întâmpla peste patru sau cinci ani. Pericolul se îndreaptă spre noi cu viteză maximă. Nu trebuie să privim în altă parte. Trebuie să facem față. Ceea ce se întâmplă în Ucraina s-ar putea întâmpla și aici."

„Rusia se pregăteşte de confruntări pe termen lung, cu Ucraina şi cu noi”, a declarat Rutte la o conferinţă organizată la Bruxelles de Centrul Carnegie Europe. „Este momentul să trecem la o mentalitate de război, să creştem turaţia producţiei militare şi a cheltuielile de apărare", a spus Rutte în timp ce numai 23 din cele 32 de state membre ale Alianţei vor atinge anul acesta obiectivul de 2% din PIB, asumat în cadrul NATO.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Putin încearcă să ștergă Ucraina de pe hartă. El încearcă să schimbe fundamental arhitectura de securitate care a menținut Europa în siguranță timp de decenii. Și încearcă să ne zdrobească libertatea și modul de viață. Modelul său de agresiune nu este nou, dar prea mult timp nu am acționat... Georgia, în 2008. Crimeea, în 2014... Și mulți nu au vrut să creadă că va declanșa un război total împotriva Ucrainei, în februarie 2022. De câte alarme mai avem nevoie?"

„Vom fi în siguranță dacă suntem pregătiți să facem față pericolului. Putem face asta!”, a continuat Mark Rutte, enumerând o serie de „acțiuni ostile” recente ale Rusiei împotriva aliaților NATO, inclusiv atacuri cibernetice, asasinate, o explozie la un depozit de muniție din Cehia, blocarea radarelor în regiunea baltică pentru a perturba traficul aerian și „armamentul” migranților pentru a destabiliza Europa. „Aceste atacuri nu sunt doar incidente izolate. Ele sunt rezultatul unei campanii coordonate de destabilizare a societăților noastre și de a ne descuraja să sprijinim Ucraina”, a spus el.

După preluarea funcției de secretar general al NATO, Mark Rutte a discutat cu Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, cel mai puternic aliat al NATO. Dar revenirea lui Trump și angajamentul de a pune capăt rapid războiului au alimentat îngrijorarea că un armistițiu nefavorabil ar putea fi impus Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!