Buletinul pentru referendum, aprobat
Social 10 septembrie 2024, 20:26 | 218

Comisia Electorală Centrală a decis cum o să fie buletinul de vot pentru referendumul din 20 octombrie, în care alegătorii sunt întrebați dacă susțin modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Buletinul va avea o lungime de 33 de centimetri și o lățime de 16 centimetri.

Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea instituțiilor electorale din circumscripțiile respective, buletinele întocmite în limba română vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice. Conform hotărârii, buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției, fapt ce îl fac să fie ceva mai mare decât lungimea unei foi A4.

ANGELICA CARAMAN, președintele CEC: "Preambulul se completează cu două aliniate noi: 1. Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al țării, declarând integrarea europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. 2. Ca urmare a aderării prevederile tratatelor constitutive ale UE, precum și celelalte acte juridice cu caracter obligatoriu a UE, au o prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne cu respectarea prevederilor actului de aderare."

Prin urmare, în partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În dreapta textului întrebării vor fi imprimate pe orizontală două patrulatere cu „Da” şi „Nu”, iar sub acestea – două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

Buletinul de vot pentru referendum este unul din cele două, pe care alegătorii le vor primi pe 20 octombrie. Modelul buletinului de vot pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în aceeași zi, urmează a fi aprobat după ce vor fi înregistrați toți candidații pentru funcția de șef al statului, adică după 20 septembrie.

Opinia ta contează. Comentează!