Paralimpicii au revenit acasă
Social 10 septembrie 2024, 20:12 | 384

S-au întors acasă cu medalii de argint și bronz. Sportivii moldoveni care au luptat pentru podium la Jocurile Paralimpice de la Paris au revenit astăzi la Chișinău. La Aeroport s-au adunat oficiali, rude, dar și mai mulți susținători, care și-au arătat admirația pentru cei care au reușit depășească limitele și să facă performanță la olimpiadă.

Unii sportivi ne-au mărturisit că au trecut prin mai multe momente dificile în timpul olimpiadei de la Paris. Acum se bucură însă că au reușit să treacă peste toate provocările.

ION BASOC, judocan, premiat cu medalia de argint: "- Era o presiune mare pe noi, dar într-un final am depășit obstacolul. - Ne puteți spune cât au durat pregătirile pentru această competiție, această olimpiadă? - Trei ani de zile. Au durat foarte mult și mă bucur că în sfârșit totul s-a terminat cu bine. Mă bucur foarte mult."

LARISA MARINENKOVA, atletă: "Au fost foarte stresante din punct de vede psihologic. Trebuia să reziști, pentru că au venit mulți și toți vor să câștige, toți vor medalii. Am spus că orice s-ar întâmpla, nimic nu mă scoate de pe țelul pe care îl am și cred că am reușit."

Iar judocanul Oleg Crețu a venit și cu un îndemn pentru cei tineri.

OLEG CREȚUL, premiat cu medalia de bronz judocan: "Este nevoie de multe antrenamente. Chiar și copiii trebuie să facă sport, pentru că sportul este viitorul nostru. Nu vorbesc doar de judo, oricare alt sport, ca aceștia să se antreneze și ca țara noastră să fie una prosperă."

Oficialii care au venit la aeroport spun că sportivii care au venit cu medalii de la olimpiadă trebuie să fie un exemplu de urmat pentru cât mai mulți copii și tineri.

DAN PERCIUN, ministru al Educației: "Astăzi le spunem „Bine ați revenit acasă” paralimpicilor noștri care ne-au reprezentat cu extrem de multă demnitate și sunt un exemplu pentru noi toți de reziliență, de efort de determinare."

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Sportivii noștri ne-au reprezentat cu mare demnitate. Sper să învățăm cu toții, și cei mici și cei mari, să înțelegem că orice e posibil dacă facem efort."

Să-i întâmpine pe sportivii paralimpici au venit rude, prieteni, colegi, dar și mai mulți susținători.

Republica Moldova a obținut o medalie de argint și una de bronz la Jocurile Paralimpice de la Paris. Pentru aceste rezultate, Ion Basoc va fi recompensat din partea Guvernului cu 2,6 milioane de lei, în timp ce Oleg Crețul va primi două milioane de lei. De aceleași sume vor beneficia și antrenorii acestora. La fel, premii bănești vor primi și alți doi sportivi moldoveni care au luat locul 7 și locul 8 la Jocurile Paralimpice de la Paris. Țara noastră s-a clasat pe locul 73 în clasamentul pe medalii, dintr-un total de 184 de țări.

Opinia ta contează. Comentează!