Valeriu Pașa susține că Elena Lasconi poate fi prima femeie președinte în România
Elena Lasconi poate fi prima femeie președinte în România, iar Călin Georgescu ar putea influența procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este opinia președintelui Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, potrivit căruia, pentru Republica Moldova contează foarte mult cine va fi următorul lider la Palatul Cotroceni.
VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog.MD: "Prin creșterea participării la vot în Republica Moldova a cetățenilor români a fost asigurată trecerea în turul II a doamnei Elena Lasconi. Acest lucru este foarte important, pentru că dacă în turul II ajungea Marcel Ciolacu, candidatul PSD, atunci contracandidatul Călin Georgescu, care este un putinist asumat ar putea fi avut șansă la victorie."
Viitorul Republicii Moldova va fi influențat de viitorul președinte al României, afirmă Valeriu Pașa.
VALERIU PAȘA, președintele Comunității WatchDog.MD: "Pentru Republica Moldova contează foarte mult cine va următorul șef de stat în România, pentru că dacă câștigă Călin Georgescu, atunci Republica Moldova poate să aibă foarte mult de suferit. De exemplu, în viziunea domnului Georgescu, în Republica Moldova 50 la sută din populația o reprezintă etnici ruși. Acesta pe față a declarat că este gata să facă tot felul de compromisuri cu Vladimir Putin."
Iar analistul politic Ion Tăbârță susține că dacă Georgescu ar câștiga alegerile din turul II, atunci relația dintre România și Republica Moldova ar avea de suferit.
ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: "În cazul în care va câștiga domnul Georgescu, un politician neconvențional, care nu respectă anumite reguli, care iese din anumite tipare în comportamentul său, un fel de Trump al României. Atunci desigur, această relație are de suferit.// Noi știm că el este un populist și naționalist, dar pe de altă parte ei tot timpul au avut viziuni unioniste, să spunem așa."
Tăbârță mai spune că dacă Lasconi ar obține cele mai multe voturi, atunci susținerea parcursului european al Republicii Moldova de către România va fi asigurat în continuare.
ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: "În acest sens, relația din Republica Moldova va avea aceeași continuitate sau va fi în linia ultimilor patru, cinci ani. // Însă desigur după 2021 a căpătat consistență, pentru că atât la Chișinău cât la București exista o anumită voință politică ca Republica Moldova să avanseze pe parcursul său european."
Peste 80 de mii de cetățeni români din Republica Moldova și-au exprimat opțiunea de vot în primul tur al scrutinului prezidențial.