Și-a trasformat curtea într-un basm
Social 9 septembrie 2024, 20:46 | 162

Și-a transformat curtea într-o adevărată țară a poveștilor. Vorbim despre Eugenia Lăpușneanu din satul Opaci, raionul Căușeni, care de câțiva ani încoace uimește lumea cu diferite personaje de basm. Femeia spune că de mică a îndrăgit arta, iar acum se bucură că ograda ei a devenit o atracție turistică.

EUGENIA LĂPUȘNEANU, locuitoarea satului Opaci, Căușeni: "Asta la ziua mea am primit-o, în 2021. Barza care se duce la poamă, aici am pus o fată și un băiat. Fata și-a spălat mărul. Așa le-am pus singură. TAIE Cocoșul l-am pus în ușă, pentru că el caută mâncare. Și tot așa. Teascul l-am cumpărat. Zic: măi, butucul e alăturea, dar nu ar lipsi și un teasc. M-am dus și am luat și un teasc."

Femeia își protejează curtea cum poate. La fiecare ploaie acoperă creațiile pentru a nu fi distruse, iar în fiecare primăvară le vopsește, au aflat reporterii de la Studio-L.

EUGENIA LĂPUȘNEANU, locuitoarea satului Opaci, Căușeni: "Iarna numai le strâng, dar vara le las. Iată a plouat trei zile, i-am pus o umbrelă, dar mânicile sunt plouate și e ud săracul. E vopsit deja nu știu de câte ori. Rațele astea au mulți ani. Asta are un an. Eu le vopsesc și le."

Când are timp liber, femeia confecționează și diferite decorațiuni.

EUGENIA LĂPUȘNEANU, locuitoarea satului Opaci, Căușeni: "Asta e de mine făcută. Singură am făcut-o din sârmă. Am cumpărat floricele și am făcut o floare. Important că are și o buburuză."

Nu doar curtea este amenajată cu personaje din povești, ci și camera nepoților.

EUGENIA LĂPUȘNEANU, locuitoarea satului Opaci, Căușeni: "Când vin aici, se uită, o ridică și o pune înapoi. Nu strică nimic. Doar se uită, pentru că ei trebuie să pună mâna pe tot."

Eugenia Lăpușneanu mărturisește că deseori, sătenii caută orice prilej de a veni în ospeție, doar pentru a vedea curtea magică.

Opinia ta contează. Comentează!