Agricultorii au anunțat astăzi că vor relua protestele, nemulțumiți de faptul că autoritățile ar fi ignorat cerințele lor
Social 11 octombrie 2024, 18:37 | 365

Agricultorii au anunțat astăzi că vor relua protestele, nemulțumiți de faptul că autoritățile ar fi ignorat cerințele lor. Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, manifestațiile ar putea să fie organizate chiar pe 20 octombrie, în ziua alegerilor. Agricultorii spun că reprezentanții guvernării evită dialogul, iar soluțiile elaborate de Ministerul Agriculturii sunt ineficiente. De partea cealaltă, instituția vizată spune că depune eforturi constante pentru sprijinirea fermierilor, iar începând cu săptămâna viitoare, agricultorii afectați de secetă vor primi material semincer de grâu.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: "Inițierea unui dialog continuu între Guvern, Parlament și agricultori ca să găsim soluții eficiente crizei care se află astăzi agricultura lucru care nu s-a întâmplat în două săptămâni. Al doilea, promisiunea de publicare a acelui raport care se vorbește de șapte miliarde de lei subvenții pentru agricultori."

SERGIU STEFANCO, fermier: "Practic este o lipsă totală de discuție. Ați văzut ce s-a întâmplat. Rezultatul care este: Zero! Comisia care s-a votat aici în parlament? Rezultatul zero! Cu cine să mai discutăm? Cum să mai discutăm? Noi vrem discuții constructive și transparente."

Potrivit unor fermieri, unele bănci și asociațiile de împrumut sunt împotriva legii privind măsurile de susținere a agricultorilor care a fost promulgată în urmă cu trei săptămâni. Aceasta prevede suspendarea obligațiilor de plată ale fermierilor față de creditori pe un termen de șase luni.

ALEXANDRU BRÎNZĂ, președinte Asociației „Forța Fermierilor”: "Chiar acum, când veneam spre întâlnirea dată, am discutat cu câțiva fermieri care spun că băncile și asociațiile de împrumut, nimeni din ele nu vor să primească aceste cereri tipizate. Din momentul în care au solicitat să le fie primite aceste modificări, peste câteva zile reprezentanții acestor instituții deja au venit în gospodării și au început să pozeze tehnica."

Ministerului Agriculturii a transmis astăzi că, pe lângă alte măsuri de sprijin aprobate anterior, fermierii care au fost afectați de secetă în proporție de 70-80 la sută, vor primi material semincer de grâu.

COMUNICATUL MINISTERULUI AGRICULTURII: "Urmare a discuțiilor, FAO oferă Republicii Moldova 400 de tone de material semincer de grâu. Începând cu săptămâna viitoare, agricultorii ale căror culturi au fost afectate de seceta severă din această vară, vor primi acest ajutor. Pentru a beneficia de material semincer, agricultorii trebuie să fie proprietari sau deținători de terenuri agricole cultivate cu grâu, care au înregistrat pierderi confirmate prin actele de constatare a daunelor."

Joi, 19 septembrie, mai mulți agricultori au protestat în fața Președinției și au cerut ca șefa statului să întoarcă Parlamentului legea privind măsurile de sprijin. Documentul mai stipulează că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului vor fi prelungite pe un termen egal cu termenul restructurării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025. Ulterior, șefa statului a îndemnat Ministerul Agriculturii să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului.

Opinia ta contează. Comentează!