Mii de lei își așteaptă beneficiarii
Social 23 octombrie 2024, 20:18 | 180

Aproape 20 de milioane de lei se află neatinse în oficiile poștale, deoarece femeile nu-și ridică indemnizațiile, atât cea unică la naștere, cât și cea de creștere a copilului. Din acest an, au intrat în vigoare prevederi noi, potrivit cărora „mai multe prestații vor fi acordate pro-activ în baza datelor din sistemele informaționale de stat, fără a fi nevoie să fie depuse cereri în acest sens”. Mulți părinți nu cunosc acest lucru și nu-și ridică banii meritați. Ar fi vorba de până la 30 de mii de lei pentru o singură persoană, spun reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale.

PETRU SOCOLAN, purtător de cuvânt CNAS: "Noi am exclus acest prag birocratic, care trebuia să-l parcurgă un părinte, am exclus depunerea acelei cereri pentru a beneficia de indemnizație. Este suficient ca părintele să elaboreze certificatul de naștere a copilului la ASP sau ambasadă, sau consulat în cazul în care el este peste hotare. CNAS preia acest date și stabilește indemnizația unică la naștere, 20 de mii de lei, indemnizația lunară de îngrijire a copilului, o mie de lei, până la vârsta de 2 ani, și indemnizația lunară de creștere a copilului, până la vârsta de 3 ani."

Potrivit lui Petru Socolan, mulți părinți nu cunosc că pot primi banii pe card sau în numerar la poștă și dacă indemnizația nu va fi ridicată timp de 12 luni consecutiv, aceasta va fi blocată.

PETRU SOCOLAN, purtător de cuvânt CNAS: "Casa Națională compară automat salariul mămicii și al tăticului, și din salariu mai mare noi automat stabilim indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la vârsta de 3 ani de zile. Dacă banii nu sunt ridicați 12 luni consecutiv, atunci plata prestației se stopează."

În cazul în care ambii părinți se află peste hotare și nu au perfectat un card pentru a beneficia de indemnizații la distanță, aceștia pot face o procură pe rude sau pe alte persoane de încredere, care vor putea ridica banii.

PETRU SOCOLAN, purtător de cuvânt CNAS: "Noi sugerăm părinților ca atunci când merg la ambasadă sau consulat să perfecteze certificatul de naștere a copilului să elaboreze și o procură autentifică prin care permit unei persoane terțe aflată în țară, pot fi bunicii sau orice altă persoană de încredere să ridice banii de la oficiile poștale, în cazul în care părinții nu vor reveni în 12 luni în Republica Moldova."

De la începutul acestui an, în Republica Moldova a fost o majorată indemnizația unică la naștere cu puțin peste 9 mii de lei, ajungând la 20 de mii. De asemenea, familiile cu copii de până la doi ani beneficiază de o plată lunară în mărime de o mie de lei. Ea se acordă pe lângă indemnizația de creștere a copiilor, care se calculează în baza veniturilor unuia dintre părinți. Totodată, concediul paternal a fost extins de la 56 de zile până la un an de la nașterea copilului. Există posibilitatea ca concediul de îngrijire a copilului să poată să fie partajat între mamă și tată, perioada minimă fiind de 90 de zile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie