S-a încheiat reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor NATO la sediul Alianţei de la Bruxelles
Externe 4 decembrie 2024, 20:42 | 349

S-a încheiat reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor NATO la sediul Alianţei de la Bruxelles. Atacurile hibride ale Rusiei și războiul din Ucraina au fost principalele subiecte ale celor două zile de discuții în capitala Uniunii Europene. Amenințările pe care le întâmpină Republica Moldova au fost, de asemenea, luate în vizor.

MARK RUTTE, secretarul general al NATO: "Vreau să vă asigur că aliații sunt alături de voi și noi trebuie să facem mai multe lucruri. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că vă ajutăm să vă mențineți rețeaua energetică și infrastructura energetică cât mai bine posibil. Ucraina trebuie să treacă cu bine peste această iarnă și am discutat acest subiect și cu Antony Blinken și am stabilit că acest lucru este crucial."

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Andrii Sibiga, spune că țara sa va putea trece peste această iarnă cu sprijinul aliaților din NATO.

ANDRII SIBIGA, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei: "Urgent avem nevoie de 19 sisteme de apărare antiaeriană pentru a ne proteja obiectele strategice energetice și suntem ferm convinși că datorită sprijinului aliaților vom putea să trecem peste această iarnă, dar numai după ce primim aceste sisteme ca să ne pregătim corespunzător. Suntem gata să trimitem lista cu cerințele noastre concrete și sperăm că vor fi rezultate tangibile la această reuniune. În următoarele zile, de asemenea, ne așteptăm de la cei mai apropiați parteneri să ne ofere aceste sisteme de apărare."

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a mai spus că doborârea dronelor care amenință Republica Moldova este o chestiune de stabilit în mod bilateral cu România. Mai exact, oficialul a fost întrebat de reporterul Jurnal TV dacă România sau aliaţii în general pot face ceva pentru a apăra Republica Moldova de dronele ruseşti care cad în ultima vreme tot mai des pe teritoriul țării. Secretarul general al NATO a spus că aceasta este ceea ce ar putea face România şi Republica Moldova la nivel bilateral. Mark Rutte a mai spus că autoritățile române ar putea să comenteze acest subiect.

Opinia ta contează. Comentează!