Investiții în reforme sociale
Social 9 septembrie 2024, 20:34 | 417

Guvernul planifică să investească circa 70 de milioane de lei în dezvoltarea serviciilor sociale. Cei mai mulți bani, 50 de milioane de lei, ar putea ajunge în centrele specializate. Sunt vizați copiii care au suferit în urma violenței și cei separați de părinți. O altă categorie de beneficiari include persoane cu dizabilități severe.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, cele 50 de milioane de lei distribuite pentru serviciile sociale vor fi investite în 45 de centre sociale din cele 93 aflate în gestiunea ministerului, de serviciile cărora vor beneficia 2 mii 400 de persoane. Este vorba despre servicii pentru copiii, care au suferit în urma violenței, copiii separați de părinți și persoanele cu dizabilități severe. Se va investi în infrastructură, calitatea serviciilor, extinderea capacităților pentru crearea de servicii noi și extinderea numărului de beneficiari. Se estimează ca peste un an numărul de servicii să crească cu 20%, iar de beneficiari - cu 25%. Vor fi țintite serviciile pentru copiii în situații de risc.

ALEXEI BUZU, ministrul muncii și protecției sociale: "Ne propunem să avem intervenții în infrastructură să îmbunătățim condițiile de prestare a acestor servicii. Vrem să creștem calitatea acestor servicii și să extindem capacitea pentru acre servicii noi și pentru a extinde numărul de beneficiari."

Circa 15 milioane de lei vor merge la serviciul social de îngrijire la domiciliu. Acesta are mai bine de 13 mii de beneficiari, în special, persoane vârstnice, singure, persoane cu dizabilități.

Veronica Garaba, managera Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Sadaclia, Basarabeasca, a remarcat că la centru sunt 20 de beneficiari și alți 20 vor putea fi cazați după ce se vor face lucrări de reparație. Investițiile vor depăși 700 de mii de lei. Cu acești bani va fi modernizat sistemul de încălzire, vor fi reparate blocurile sanitare și sălile de mese.

VERONICA GARABA, managera Centrului de plasament, Sadaclia: "Toate aceste investiții ne va da posibilitatea să modernizăm sistemul de încălzire să reparaăm blocurile sanitare, alimentare, sălile de mese și tot necesarul."

În serviciul „Echipă Mobilă”, creat în toate raioanele, vor fi investite 5 milioane de lei. Serviciul este destinat în special copiilor cu dizabilități severe și are în jur de 900 de beneficiari.

Opinia ta contează. Comentează!