Zilele Shakespeare la Chișinău
Chișinăul va găzdui, săptămâna aceasta, un eveniment de anvergură, care va aduna actori, regizori, critici din mai toată Europa. E vorba de Festivalul „Zilele Shakespeare la Chișinău”, care are în program o premieră de excepție - „Visul unei nopți de vară”, o reinterpretare modernă a celebrei comedii shakespeariene. Evenimentul începe joi, 3 octombrie.
MIHAI ȚĂRNĂ, director artistic și regizor șef la Teatrul Fără Nume: "Vin shakespearologi din întreagă Europă care o să facă paneluri, o să facă discuții despre opera marelui Shakespeare pe baza acelor spectacole care se vor juca în ziua respectivă. În prima zi dacă se face premiera „Visul unei nopți de vară”, vor fi discuții despre vis. A doua zi este consacrată „Furtuna”, „Richard 3. Omul” , „Henric V. Omul și Monarhul”, „Hamlet” și „12 Șoapte în a 12-a noapte”. Toate merg concomitent în legătură strânsă cu discuțiile."
Festivalul se va desfășura până pe 6 octombrie cu sloganul „Uniți prin Shakespeare”.
VITALIE JACOTĂ, actor, Teatrul Fără Nume: "Urmează un spectacol care este o imaginație a lui Mihai Țărnă, care are o relație aparte cu Shakespeare, este vorba despre „Visul unei nopți de vară”. Am să joc rolul unui meșteșugar, este vorba de Flămândul, cred că este flămând de artă."
GALINA LAZARENCO, actriță, Teatrul Fără Nume: "Visele sunt diferite, frumoase, așteptate. Dar oare cât de pregătiți suntem noi ca într-o bună dimineață visul să devină realitate. Suntem pregătiți? Îl acceptăm? Sau ne întoarcem în realitatea cu care suntem obișnuiți? Cam despre asta vrem să povestim în prima seară."
ION BIVOL, actor, Teatrul Fără Nume: "Pe spectatori îi așteaptă o montare o piesă a lui Shakespeare, care nu s-a montat de foarte mult timp în Republica Moldova, de peste 20 de ani. Sperăm cu acest spectacol să putem merge și peste hotarele țării, să arătăm că Republica Moldova are talente și spectacole bune."
Festivalul „Zilele Shakespeare la Chișinău”, care se va desfășura în perioada 3-6 octombrie, este un prilej de celebrare a operei atemporale a lui William Shakespeare. Evenimentul include paneluri desfășurate înaintea fiecărui spectacol, oferindu-le spectatorilor șansa de a participa la discuții cu critici din Portugalia, Polonia, Franța, Regatul Unit, Turcia și România, care vor oferi perspective noi asupra operei marelui dramaturg englez.