Majoritatea candidaților își afișează acum programele electorale, în care își asumă angajamentele în calitate de președinte
Politic 15 octombrie 2024, 20:06 | 396

Majoritatea candidaților își afișează acum programele electorale, în care își asumă angajamentele în calitate de președinte, în caz de câștig pe 20 octombrie. Într-o analiză publicată de organizația neguvernamentală Expert-Group se arată că „unele angajamente sunt nerealiste și depășesc posibilitățile efective ale titularilor funcțiilor de stat”.

Analiștii de la Expert-Group fac trimitere la Constituție, potrivit căreia, „președintele Republicii Moldova nu stabilește nivelul sau coeficientul de indexare a pensiilor, nu conduce lucrările de construcție a drumurilor, a spitalelor sau a altor obiecte de infrastructură, nu se ocupă cu managementul datoriei publice, nu stabilește obiectivele și măsurile de politică fiscală sau monetară, nu creează locuri de muncă”. „Președintele poate doar să atragă atenția legislativului la aceste probleme sau să facă uz de dreptul său de inițiativă legislativă, ceea ce nu înseamnă neapărat că inițiativele vor fi susținute”, afirmă experții.

EXTARS DIN ANALIZA „EXPERT-GROUP”: "Concurenții electorali tind să denunțe ritualic problemele țării anume în aceste domenii și se angajează să le soluționeze. Frustrările legitime ale alegătorilor ce țin de insuficiența pensiilor și salariilor, calitatea și accesibilitatea serviciilor publice au generat un vid în politică, pe care candidații l-au umplut cu promisiuni de soluții populiste."

Potrivit analiștilor de la Expert-Group, de cele mai multe ori, candidații propun o extindere serioasă a cheltuielilor publice fără a indica sursele și modalitățile concrete. De exemplu, creșterea pensiilor și indemnizațiilor, scăderea impozitelor și acordarea de subvenții, investiții publice masive în infrastructură. „Creșterea cheltuielilor statului pentru anumite articole trebuie să fie finanțată fie prin reducerea cheltuielilor publice pentru alte articole, fie prin impozite mai mari, fie prin datorie publică, fie prin creștere economică”, subliniază experții. „Candidații mizează pueril pe „reforme economice” imaginare, care trebuie să producă creșterea economică scontată, fără a prezenta, de regulă, o viziune clară și convingătoare despre locomotivele acestei creșteri”, se mai arată în analiza Expert-Group.

Opinia ta contează. Comentează!