Post Scriptum cu Alex Cozer: Chișinăul rămâne fără buget

Mai avem doar câteva zile și intrăm în luna august. A 8-a lună din an. Și cu toate astea, Chișinăul încă nu are un buget votat pentru 2024. Asta în condițiile în care, în mod normal, un buget se votează cel târziu în lunile noiembrie-decembrie ale anului premergător. Adică, pentru a funcționa normal o autoritate publică locală, în cazul ăsta municipiul Chișinău, bugetul ar fi trebuit votat acum 8-9 luni. Cu toate astea, noi am ajuns la 24 iulie, când în mod normal deja trebuie să se lucreze la bugetul pentru 2025, să avem o primă propunere de buget pentru anul curent din partea primarului capitalei.

Varianta de buget a lui Ion Ceban nu a fost susținută de către majoritatea consilierilor, votând împotrivă cei din PAS, PSRM și Platorma DA.

Consilierul Platformei DA, Victor Chironda, acuză că Bugetul prezentat de municipalitate este unul antisocial și anti-cetățeni simpli. Că este focusat pe luarea banilor de la cei săraci și vulnerabili și direcționați către firme de construcții, firme de pavaj, firme de consultanță și PR.

Atât Chironda, cât și cei din PAS, s-au mai arătat deranjați și de faptul că municipalitatea nu a prezentat felul în care a fost executat bugetul în 2023, dar și că pentru suburbii se alocă doar 120 de milioane de lei, când ar fi nevoie de cel puțin 3 ori mai mulți. Ei mai cer, printre altele, continuarea finanțării grupelor cu program prelungit pentru copii precum și a asistenților personali. PAS-ul a mai solicitat și alocarea de bani pentru elaborarea unui Plan Urbanistic General, interzicerea vânzării terenurilor municipale, precum și crearea unui fond de revitalizare a centrului istoric.

Nu mi se par niște solicitări populiste și lipsite de fundament, așa cum le-a catalogat Ion Ceban în această dimineață, când, de pe marginea șoselei Hîncești, a amenințat PAS-ul că dacă nu-i votează bugetul atunci ar putea să candideze la alegerile prezidențiale.

Și iată că aici și survine și populismul. Pentru că o administrație responsabilă trebuia să voteze bugetul încă înainte de a începe 2024, și nu să aștepte luna august. Iar amenințări de genul, dacă nu-mi votați bugetul, eu îmi iau jucăriile și candidez la prezidențiale, mi se par de-a dreptul infantile.

Din păcate, Primăria Chișinău rămâne a fi captivă a luptelor politice, în timp ce orașul devine unul în care devine tot mai greu să trăiești, să te miști, chiar și să respiri, în condițiile în care aerul este, în special în anumite perioade din an, printre cele mai poluate din Europa.

Și un oraș în care se produc tragedii sfâșietoare, de genul celei de acum o săptămână, din scuarul de la Botanica, acolo unde o fetiță de 11 ani a murit electrocutată, iar un băiețel de 6 ani a rămas cu sechele pe viață. Și cu toate că avem o săptămână de la această tragedie, Primăria fuge de orice responsabilitate, iar rezultatele unei anchete așa și încă nu avem.

În schimb, am aflat cine a efectuat lucrările de așa-zisă modernizare a scuarului. Este vorba de compania Blue Sky, care, cu mare scandal, a obținut în 2021 dreptul de a construi vreo 15 blocuri de locuit în preajma grădinii Botanice, o zonă și așa sufocată deja de trafic și cu grave probleme de infrastructură. În schimbul autorizației de construcție, Blue Sky și-a asumat să repare și scuarul. Și l-a reparat atât de bine încât acolo s-au produs astfel de tragedii.

Cei de la Blue Sky, potrivit Ziarului de Gardă, se spală însă și ei pe mâini, pentru că, susțin ei, responsabilitatea lucrărilor a fost lăsată pe compania Inamstro, care, la rândul ei, ar fi subcontractat alte companii.

Așadar, avem o situație în care toți, de la primar, funcționari și până la companii private, încearcă să fugă de responsabilitatea morții unui copil. Tragedie care însă, poate nu s-ar mai fi produs, dacă Primăria nu ar fi mers la astfel de trocuri, gen eu vă dau autorizație pentru 15 blocuri, iar voi reparați parcuri și scuare. Dar așa decurg lucrurile la Primăria Chișinău în anul 2024. Cu un primar care, atunci când nu-i place ceva, amenință cu candidatura la prezidențiale.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!