Administrația președintelui Joe Biden urmează să anunțe un nou ajutor militar pentru Ucraina
Externe 20 noiembrie 2024, 20:47 | 409

Administrația președintelui Joe Biden urmează să anunțe un nou ajutor militar pentru Ucraina. Despre acest lucru a vorbit secretarul Apărării, Lloyd Austin, după întâlnirea cu șefii apărării Asociației națiunilor din sud-estul Asiei și reprezentanții din Laos. Potrivit lui Austin, ajutorul include muniții pentru sistemele de rachete și artilerie.

LLOYD AUSTIN, secretarul de stat al Statelor Unite: "Mai târziu, astăzi, Casa Albă va anunța asistență suplimentară de securitate pentru Ucraina, de până la 275 de milioane de dolari, pentru a satisface nevoile critice ale câmpului de luptă. Și asta va include muniții pentru sistemele de rachete și artilerie, și tancuri."

Un oficial a declarat pentru Reuters, sub anonimat, că Joe Biden a aprobat furnizarea Ucrainei de mine terestre antipersonal, măsură ce ar putea contribui la încetinirea avansului ruşilor în estul ucrainean, mai ales prin folosirea lor în combinaţie cu alte muniţii americane. Statele Unite se aşteaptă ca Ucraina să folosească aceste mine pe propriul teritoriu, deşi s-a angajat să nu le folosească în zone populate cu propriii săi civili, a mai explicat oficialul. Furnizarea de mine antipersonal este cea mai recentă măsură luată de administrația Biden pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Lloyd Austin a comentat aprobarea administrației Biden de a trimite mine antipersonal în Ucraina, interzise de peste 150 de țări, argumentând că minele „nepersistente” din Statele Unite diferă de cele din Rusia prin faptul că devin „inerte după o perioadă de timp prestabilită”.

LLOYD AUSTIN, secretarul de stat al Statelor Unite: "Ei (ucrainenii) au nevoie de lucruri care pot ajuta la încetinirea acestui efort din partea rușilor. Aceștia își fabrică propriile mine antipersonal chiar acum. Minele terestre pe care am căuta să le furnizăm ar fi mine terestre care nu sunt persistente, mine pe care le putem controla când s-ar putea auto-activa sau s-ar auto-detona și asta le face mult mai sigure în cele din urmă decât minele pe care le creează ei."

Rusia a desfășurat multe mine de teren de la începutul invaziei în Ucraina, însă obiecțiile internaționale cu privire la utilizarea acestor arme pe motiv că prezintă un risc pentru civili au împiedicat administrația Biden să le autorizeze. Cu o mare parte din populația civilă deja evacuată, Ucraina susține că utilizarea tactică a minelor „nepersistente” prezintă un risc minim pentru civili și este absolut esențială pentru a opri avansul Rusiei, scrie BBC.

Opinia ta contează. Comentează!