Averea Ninei Cernat, fost membru al CSM, va fi supusă verificării de către Autoritatea Națională de Integritate
Politic 3 octombrie 2024, 18:19 | 106

Averea Ninei Cernat, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, va fi verificată de Autoritatea Națională de Integritate. Se întâmplă după ce fosta judecătoare a încercat să facă o tranzacție de 145 de mii de euro la o bancă din Republica Moldova în străinătate. Instituția financiară ar fi refuzat operațiunea pe motiv că „Cernat nu a putut prezenta documente care să confirme sursa mijloacelor bănești”.

Potrivit unei sesizări depuse la Autoritatea Națională de Integritate pe 5 septembrie, Nina Cernat a declarat că banii, 145 de mii de euro, ar fi fost acumulați în perioada 2016-2024 și ar proveni din salariu și pensie. Fosta judecătoare a menționat că banii urmau să fie transferați fiicei sale din Austria, pentru procurarea unui bun imobil. De asemenea, aceasta a spus că a efectuat mai multe operațiuni de schimb valutar, dar nu a păstrat bonurile.

Inspectorul de integritate urmează să verifice datele şi informaţiile privind averea Ninei Cernat, precum şi modificările patrimoniale intervenite pe durata exercitării mandatelor și a funcţiilor publice.

Nina Cernat a activat din 2012 la Curtea de Apel Chișinău. Ea a fost președinte interimar al CSM până în iulie 2023. În 2023, aceasta a avut un salariu de 480 de mii de lei de la CSM, fiind membru al Consiliului, și 4 mii de lei - de la Curtea de Apel Chișinău. În același an, Nina Cernat a primit pensie de 368 de mii de lei.

Nina Cernat se numără printre cei 20 judecători de la Curtea de Apel Chișinău care au depus, în 2024, cererile de demisie din funcție în plin proces de reformare a sectorului justiției.

Nina Cernat a ajuns în vizorul public după o anchetă din 2012 a jurnaliștilor de la ziarul „Adevărul”, care dezvăluia că judecătoarea locuieşte într-un imobil de lux, amplasat în cartierul numit „Orașul poveștilor” din Chișinău, trecut pe numele soacrei sale, o femeie de peste 80 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!