Volodimir Zelenski a prezentat marți un „plan de rezilienţă”, spunând că Ucraina nu va renunța la teritoriile sale
Externe 19 noiembrie 2024, 20:20 | 386

Astăzi s-au făcut o mie de zile de când Rusia a declanșat un război nimicitor în Ucraina. Pe 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat invazia în încercarea de a ocupa întreaga țară. După o mie de zile de luptă, ucrainenii rezistă. Parlamentul European promite Kievului că îi va sta alături cât va fi necesar, iar președintele Volodimir Zelenskii a prezentat planul de reziliență. Președintele Zelenski a declarat astăzi, prin video, în sesiunea extraordinară a Parlamentului European că Ucraina este recunoscătoare Europei pentru că i-a fost alături în fiecare din cele 1.000 de zile şi datorită acestui ajutor Ucraina rezistă în continuare. „Împreună am reușit nu doar să-l împiedicăm pe Putin să ia Ucraina, dar și să apărăm libertatea tuturor națiunilor europene”, a subliniat Zelenski. La Kiev, Zelenski a lansat ceea ce a numit un „plan de rezilienţă” pentru ţară, ca o replică internă la „planul de victorie” prezentat aliaţilor occidentali la începutul toamnei. El a afirmat că acest plan de rezilienţă este necesar pentru a forţa Rusia să negocieze încheierea războiului. „Ucraina nu îşi va negocia suveranitatea și nu va renunţa la teritoriile sale”, a subliniat Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ucraina face deja tot posibilul pentru a-și construi propria producție de arme și obuze de artilerie. În cooperare cu partenerii noștri, în acest an am produs deja două milioane și jumătate de cartușe și obuze, adaptate la calibrele noastre de artilerie, de la calibrul 60 până la 155. 0:28-0:40 În ceea ce privește dronele noastre, în următorul an, Ucraina va produce cel puțin 30 de mii de drone cu rază lungă de acțiune."

În discursul său, Zelenski a lansat ceea ce a numit un „plan de rezilienţă” pentru ţară, ca o replică internă la „planul de victorie” prezentat aliaţilor occidentali la începutul toamnei. El a afirmat că acest plan de reziliență este necesar pentru a forţa Rusia să negocieze încheierea războiului. „Ucraina nu îşi va negocia suveranitatea, nu va renunţa la teritoriile sale”, a subliniat Zelenski, care a exclus organizarea de noi alegeri până la obţinerea păcii.

„Planul de reziliență” cuprinde măsuri de stabilizare a liniei frontului, de sprijinire a inovării militare, a producţiei de armament, precum şi măsuri de consolidare a unităţii naţionale, şi a identităţii culturale. „Unitatea este primul punct al planului nostru intern de rezilienţă”, a spus Zelenski.

Președintele a stabilit, de asemenea, sarcina de a produce 3.000 de rachete de croazieră și hibrizi dronă-rachetă și de a găsi o contramăsuri eficace pentru dronele rusești de tip Shahed.

Marţi dimineaţă, armata ucraineană a atacat pentru prima dată un obiectiv militar din Rusia cu rachete americane ATACMS, scrie ziarul RBK din Kiev. Ministerul Apărării rus a confirmat atacul ucrainean cu rachete balistice de fabricație americană.

Tot marți, Vladimir Putin a semnat un decret, care extinde sfera de utilizare a armelor nucleare, imediat după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune. Potrivit decretului, „orice atac efectuat de o țară fără arme nucleare, precum Ucraina, dar susținut de o putere cu arme nucleare, precum Statele Unite, ar putea fi considerat o agresiune comună, care ar putea necesita utilizarea armelor nucleare”.

Opinia ta contează. Comentează!