Păpușile prind viață în mâinile ei
Social 10 septembrie 2024, 16:18 | 1611

Înconjurată de fire colorate și ace de croșetat, o femeie din Bubueci face păpuși, ce par să prindă viață prin mâinile ei îndemânatice. Nelea Ceban a transformat o pasiune din copilărie într-o adevărată artă. Printre cele mai impresionante creații ale meșteriței sunt două păpuși de aproape un metru.

NELEA CEBAN, meșter popular din Bubuieci: "Chiar de copil mi-a plăcut foarte mult păpușile. Suntem cinci surori și trei frați. Eu sunt cea mai mare și tot timpul când mă jucam cu ei le făceam păpuși din cordele. Când făceam o păpușă o confecționam. Mă uitam la ea îmi părea că vorbește cu mine."

Păpușile sunt făcute cu multă migală și atenție la detalii.

NELEA CEBAN, meșter popular din Bubuieci: "Am făcut primele păpuși de 18 cm, apoi de 20, 25, până la 40 a fost cea mai mare, dar întotdeauna am visat să confecționez o pereche de păpuși mari până la un metru. Vreau chiar să le iau la expoziție, dar să nu le vând. Să fie ca un talisman al meu. Și vreau pentru viitor încă și mai mari să confecționez. Văd în ele mama și tata. Să le pun numele lor Constantin și Maria."

Femeia spune că fiecare târg, la care participă, o aduce mai aproape de oameni care apreciază lucrul manual.

NELEA CEBAN, meșter popular din Bubuieci: "Am participat la foarte multe târguri în diferite zone ale României. Fac cunoștință cu oameni noi. Este foarte plăcut să particip la expoziții. Este obositor, dar îmi place să particip."

De-a lungul timpului, pasiunea meșteriței s-a transformat într-o artă recunoscută la nivel local.

NELEA CEBAN, meșter popular din Bubuieci: "Reacția este wow, ce sunt de frumoase! Uitați-vă la ochișori, sunt brodați și opincuțe așa le pipăie și le admiră și le cumpără mulți nici nu mă întrebă prețul. Visul meu sunt păpușile, nu vreau să mă las de ele. Anul acesta este foarte productiv pentru mine propuneri au venit mai multe."

Pentru Nelea Ceban, croșetatul nu este doar un hobby, ci un mod de viață. Prin fiecare creație își pune amprenta personală, aducând o mică parte din copilăria și imaginația ei în realitate.

Opinia ta contează. Comentează!