În Căușeni, unii oameni spun că au scos din buzunar peste 15 mii de lei pentru zece metri ster de lemn
Social 13 noiembrie 2024, 17:16 | 295

Odată cu răcirea vremii, s-au scumpit simțitor lemnele de foc și cărbunii. În Căușeni, spre exemplu, unii oameni spun că au scos din buzunar peste 15 mii de lei pentru 10 metri steri de lemn. Dar nu toți locuitorii au așa bani. Mulți se văd nevoiți să tăie copaci sau vița de vie din grădină.

VALERIU CUCIUC, locuitor din Căușeni: "Aici e lemn, dincolo e lemn. Am de toate. - Le-ați dat la dos? - Da! Tot am dat la dos. Acolo e plin cu lemn tot. Am și peleți."

Bărbatul crede că va ieși cu bine din iarnă. Într-o discuție cu reporterii de la Studio-L Căușeni, gospodarul a mărturisit că și-a completat stocul cu lemne adunate pe deal.

VALERIU CUCIUC, locuitor din Căușeni: "Acestea le-am adus de la deal și o să le tai încetișor. Am „drujbă” și încetișor, baba și moșneagul... Am rămas în doi. Copiii s-au dus. Ne-a costat tot cam vreo șapte sau opt mii."

Caută să iasă din situație și alți oameni din Căușeni.

AXENIA VULPE, locuitoare din Căușeni: "Am copaci prin jur și să caut pe cineva care să vină și să mi-i taie.Nu am putut să-mi procur pentru că am fost la Ocolul Silvic și acolo așa condiții ni se pun. Nu știu Primăria la ce se gândește și cum se gândește. Noi suntem bătrâni, de-o pildă eu sunt persoană singuratică și nu am pe nimeni. Pe gaz pregătesc doar mâncarea, dar să mă încălzesc cu gaz nu pot pentru că nu mă ajunge buzunarul și nu am bani să îmi pun cazan."

„E scump”, spune altă femeie. Un metru ster de lemn cumpărat de la intermediari a costat-o în jur de 1.500 de lei, și asta fără a plăti drumul și descărcarea lemnului în ogradă.

GALINA CIOBANU, locuitoare din Căușeni: "1400 și 900 de lei. Am luat șase metri steri///Patru metri de salcâm și salcie. Cred că o să îmi ajungă. Avem și cărbuni, peleți."

Potrivit unui studiu prezentat de Banca Mondială la începutul anului, peste 64% din gospodăriile din Republica Moldova se încălzesc cu sobe și lemne de foc, 18% sunt conectate la sistemele centralizate de încălzire, iar 16% folosesc sisteme autonome de încălzire pe gaz, curent, lemn sau cărbune.

Opinia ta contează. Comentează!