„Baba Neagră” e în capul mesei
Social 9 septembrie 2024, 20:49 | 159

Prima ediție a Festivalului „Babă Neagră de la Nord” s-a desfășurat în satul Fetești, raionul Edineț. Oaspeții și localnicii spun că acest festival este necesar pentru a păstra obiceiurile și tradițiile, dar și de a le promova la nivel internațional. „Baba neagra de la nord” este un desert caracteristic, fiind servit în zilele de mare sărbătoare.

GABRIELA-GUTIERA MOLDOVAN, scriitoare: "Am venit la acest festival minunat pentru că este extraordinar să promovăm tradițiile noastre, orice eveniment de acest gen ne promovează identitatea, este foarte frumos."

Satele din cadrul grupului de acțiune locală „Vasile Stroescu” au deschis și o expoziție la festival. „Baba Neagră este o parte a tradițiilor, care trebuie promovate încontinuu”, au declarat pentru echipa TV Nord cei prezenți la eveniment.

VEACESLAV UJA, primarul comunei Corpaci, raionul Edineț: "Am decis ca la nivel de regiune GAL să organizăm acest festival, Festivalul Babei Negre de la Nord, care își propune până la final să demonstrăm că tot ce a rămas în satele noastre este ceva autentic."

CORNELIA RUSU, primara satului Târnova, raionului Edineț: "Este un festival cred că de bun augur, pentru că este o posibilitate atât pentru GAL, cât și pentru zona nord, de a se face cunoscut în raion, în țară și de ce nu în lume."

IULIAN BERCU, administratorul Centrului de promovare a Turismului la Fetești: "Este cel mai cunoscut desert moldovenesc. Este un desert care va intra în fondul UNESCO anul acesta sau la anul viitor. Este o încercare să lăsăm viitoarelor generații una dintre cele mai vechi tradiții din nord."

„Baba neagra de la nord” este o coptură tradițională care se servește de obicei la mari sărbători.

Opinia ta contează. Comentează!