Meta anunță că a eliminat un grup de conturi și grupuri care distribuiau știri false și viza publicul vorbitor de limbă rusă
Social 11 octombrie 2024, 19:56 | 280

Compania Meta anunță că a eliminat un grup de conturi care distribuiau știri false și viza publicul vorbitor de limbă rusă din Republica Moldova. Este vorba de șapte conturi de Facebook, 23 de pagini, un grup și 20 de conturi pe Instagram, se arată într-un comunicat emis de Meta. Potrivit sursei, pe aceste platforme erau publicate mesaje critice la adresa actualei guvernări și a politicienilor pro-europeni. Totodată, erau publicate comentarii de susținere a partidelor pro-ruse din Republica Moldova.

Operațiunea s-a axat pe mai multe surse de știri false în limba rusă, care se prezentau drept entități independente, prezente pe mai multe servicii de internet. „Deși persoanele din spatele acestei activități au încercat să își ascundă identitatea și coordonarea, ancheta noastră a găsit legături cu persoane din Rusia și Republica Moldova, care acționau din regiunea transnistreană”, precizează Meta.

EXTRAS DIN COMUNICATUL META: "Această operațiune s-a axat pe aproximativ o duzină de surse fictive de știri în limba rusă, care s-au dat drept entități independente prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe ale noastre, Telegram, Odnoklassniki și TikTok. Printre acestea se numărau mărci precum Tresh Kich, Moldovan Mole, Insider Moldova, Gagauzia on Air. Persoanele din spatele acestei activități foloseau conturi false pentru a gestiona paginile și pentru a direcționa oamenii către canalele off-platform ale acestei operațiuni, în principal pe Telegram."

Pe 10 octombrie, senatorul american Ben Cardin, președinte al Comisiei pentru relații externe a Senatului, a trimis scrisori directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorului general al Alphabet și Google, Sundar Pichai, îndemnându-i să aloce resurse suficiente pentru a aborda dezinformarea în Republica Moldova pe platformele lor.

Opinia ta contează. Comentează!