Reacții după rezultatul referendumului
Politic 21 octombrie 2024, 20:55 | 250

Referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării țării la Uniunea Europeană a trecut la limită, potrivit rezultatelor preliminare ale CEC. Unii politicieni de la Chișinău spun că acest rezultat a fost influențat de informarea insuficientă privind blocul comunitar și volumul sprijinului european oferit Republicii Moldova.

Fostul ministru de Externe Nicu Popescu a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook în urma rezultatului strâns de la referendum. Popescu a făcut referire la situații similare în cazul Suediei și al Marii Britanii.

NICU POPESCU, fost ministru de Externe: "Suedia a aderat la Uniunea Europeană în 1994 cu 52% voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent - 52 la sută. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Chiar și o victorie la limită este tot o victorie. În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun."

Iar președintele partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, Igor Munteanu, a declarat că acum nu este vorba doar despre propaganda rusă și războiul hibrid, ci de încrederea cetățenilor în statul Republica Moldova.

IGOR MUNTEANU, președintele CUB: "Noi nu suntem aici să căutăm vinovați, ci să subliniem că țara nu a votat împotriva Europei, ci împotriva modului în care UE a fost prezentată de actualul guvern. Nu vorbiți de rău moldovenii că nu știu să voteze, ori că se lasă cumpărați de forțe ostile. Este complet fals. Moldovenii sunt pro-UE, dar nu acceptă ca aspirațiile lor autentice să fie exploatate pentru a masca ipocrizia și impotența unui guvern nefuncțional."

Iar candidatul Blocului ”Împreună”, Octavian Țîcu, a subliniat că Republica Moldova a câștigat în acest referendum, dar nu este o victorie care poate fi bătută în cuie.

OCTAVIAN ȚÎCU, candidatul Blocului ”Împreună”: "Această victorie într-un referendum poate fi răsturnată dacă în următorul Parlament va fi o majoritate pro-putinistă. Vor organiza un referendum la fel de important și vor considera că locul nostru este în Uniunea Eurasiatică. Noi chiar am promovat referendumul și am susținut integrarea europeană, dar această guvernare nu a învățat nimic din experiența de trei ani zile și sper să învețe ceva din acest eșec."

Referendumul constituțional a fost o eroare, a comentat Vasile Tarlev.

VASILE TARLEV, candidat Partidul pentru Viitorul Moldovei: "Nu poate fi un referendum atât de importat aprobat/validat cu 17%, 30% sau 35%. Dacă dorim să fim oameni serioși, să ne stimeze în toată lumea și să fim democrați, atunci, astfel de chestiuni trebuie fie cu o participare masivă la vot, în opinia mea cu minim 2/3 din cei incluși la vot. Însă, avem ceea ce avem."

Ceilalți concurenți electorali care s-au înregistrat cu opțiunile ”DA” sau ”NU” la referendumul constituțional nu au comentat deocamdată rezultatul plebiscitului.

Opinia ta contează. Comentează!