Pregătiți pentru cazuri excepționale
Social 23 octombrie 2024, 20:23 | 286

30 de salvatori din Republica Moldova participă la un program de instruiri în domeniul căutare-salvare urbană. Până pe 26 octombrie, aceștia vor fi instruiți la Răzeni de șase salvatori din Turcia, privind acțiunile în cazuri excepționale. Exercițiul se desfășoară în condițiile în care Republica Moldova se află într-o zonă seismică și există riscul producerii unui cutremur în orice moment.

Dacă până acum, în timpul intervențiilor, salvatorii erau nevoiți să ridice plăcile de beton cu ajutorul unor instrumente specializate, acum acest lucru este efectuat de o pompă performantă. Noua metodă le permite pompierilor să salveze persoanele aflate în pericol într-un timp mai scurt.

MAXIM CRIPNIC, șef gardă al echipei intervenții, IGSU: "Acum două săptămâni în urmă, pe o persoană a căzut pământul, a fost acoperit cu pământ. Deci, dar era nevoie de folosit tot metoda cu lemne, care ține malurile prin părți, adică stânga, dreapta ca să nu cadă pe deasupra la salvatori. Dar metoda aceasta ne ușurează să ridicăm greutatea fără a depune mult efort. Noi dacă folosim utilajul nostru noi le punem dar pot consecințe care ne vor afecta."

ALEXANDRU VALAH, șef gardă gardă salvare nr 2, IGSU: "Aceste plăcuțe de lemn este o etapă de lucru foarte serioasă în momentul în care noi vrem să avem acces pentru a pătrunde la victime. Vreo patru ani în urmă a avut loc o explozie în sectorul Buiucani într-un garaj. Garajul cu două nivele și a fost o explozie în urma unei butelii cu caz. Persoana se afla jos, iar toate construcțiile din beton peste el."

Instruirile se desfășoară cu scopul de a reduce riscurile în timpul situațiilor excepționale, afirmă organizatorii.

ANDREI NOUR, șef, secția Organizare și pregătire intervenție al Direcției regionale căutare și salvare nr 1, IGSU: "Cursurile de salvare în mediul urban sunt necesare pentru echipele de salvatori din Republica Moldova, pentru că suntem aproape de zona seismică, adică România. Instruirile date sunt binevenite pentru oricare salvator din considerentul că acesta poate interveni pe teritoriul Republicii Moldova, cât și participarea în țările străine. Noi am avut nevoie la fel de un așa sistem."

SERDAR TURKER, șef, Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență, Turcia: "Timp de șase zile vor fi prezentate aici instruiri. Suntem șase persoane, specialiști în acțiunile de căutare și salvare în condiții urbanistice. Acțiunile date prevăd niște instruiri precum: ridicarea nivelului de profesionalism a echipelor, inclusiv operațiuni legate de căutarea victimelor în clădiri distruse, operațiuni de căutare a obiectelor, de sustragerea a persoanelor de sub plăcile de beton."

Programul este sprijinit de Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare și are drept scop consolidarea capacităților de intervenție a echipelor de salvare din Republica Moldova pentru alinierea acestora la standardele europene în domeniul protecție civile.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie