Preşedintele CE, Charles Michel, l-a invitat pe Volodimir Zelenski să-şi prezinte „planul de victorie” pentru înfrângerea Rusiei
Externe 16 octombrie 2024, 16:06 | 150

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a invitat pe Volodimir Zelenski să-şi prezinte „planul de victorie” în cadrul unui summit al Uniunii Europene. Săptămâna aceasta, Zelenski va prezenta tuturor partenerilor din Europa strategia sa de a constrânge Rusia să accepte o cale justă pentru încheierea acestui război. „Desigur, planul victoriei va fi făcut public”, a declarat liderul de la Kiev.

Pe reţelele de socializare, Charles Michel a spus că l-a invitat pe Volodimir Zelenski la summitul Consiliului European joi, 17 octombrie, pentru a face un bilanţ al ultimelor evoluţii ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi pentru a-şi prezenta planul de victorie.

Sprijinul militar pentru Kiev şi consolidarea sectorului energetic al Ucrainei, deja afectat, se află printre subiectele de pe agenda reuniunii liderilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene, care va avea loc joi la Bruxelles.

Volodimir Zelenski caută să obţină sprijinul aliaţilor occidentali ai Kievului, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia intră în al treilea an. Săptămâna trecută, Zelenski a vizitat rapid capitale europene, în special Berlin, Londra, Paris şi Roma, în timp ce ţara sa se confruntă cu o a treia iarnă de război.

Rusia, care jefuieşte sau „distruge” numeroase situri istorice, caută „să şteargă identitatea istorică şi culturală a Ucrainei”, a estimat marţi Consiliul Europei, denunţând „intenţia genocidară a Moscovei”, informează AFP. Într-o declaraţie asupra distrugerii patrimoniului cultural în Ucraina, Congresul puterilor locale şi regionale din Consiliul Europei a condamnat din nou războiul de agresiune dus în prezent împotriva Ucrainei şi a reafirmat ataşamentul său de neclintit faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Rusia făcea şi ea parte din Consiliul Europei, însă a fost exclusă din organizaţie în martie 2022, la câteva săptămâni după agresiunea ei împotriva Ucrainei. „Federaţia Rusă trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerile cauzate patrimoniului istoric, cultural şi religios”, mai aminteşte Consiliul Europei, care a înfiinţat la începutul lui aprilie un Registru al distrugerilor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

Opinia ta contează. Comentează!