După șase ani de la expulzarea profesorilor turci, aceștia așa și nu pot reveni în Moldova pentru a se reuni cu familiile lor
Social 6 septembrie 2024, 20:10 | 184

După șase ani de la expulzarea ilegală a profesorilor turci, aceștia așa și nu pot reveni în Republica Moldova pentru a se reuni cu familiile lor. Asta chiar dacă unii dintre ei au fost eliberați din detenție, iar alții se află în procedură de apel în instanțele turcești. Deși autoritățile au promis inițial că vor întreprinde măsuri, acest caz rămâne și astăzi „înghețat”, se arată într-o analiză a Asociației Promo-LEX.

După condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat șapte decizii prin care îi cere Chișinăului să întreprindă măsuri menite să repare prejudiciul cauzat profesorilor turci și să prevină astfel de abateri în viitor. Potrivit Promo-LEX, în cadrul ultimei ședințe din 11-13 iunie 2024, Comitetul de Miniștri a notat cu interes deciziile de a acorda statut de solicitant de azil pentru trei dintre profesorii expulzați. Totodată, a îndemnat autoritățile moldovenești să ia măsurile diplomatice necesare pentru a facilita întoarcerea acestora în Republica Moldova, dacă își doresc acest lucru.

COMUNICATUL PROMO-LEX: "În pofida declarațiilor și promisiunilor făcute de mai mulți exponenți politici, inclusiv de cei aflați în prezent la guvernare, nu s-a intervenit pentru a ameliora situația profesorilor turci aflați în detenție. Pe durata vizitelor oficialilor moldoveni în Turcia, situația acestora nu a fost discutată, iar Ministerul Justiției a inițiat procedurile privind transferul persoanelor condamnate, abia în 2023, după eliberarea unor profesori din detenție."

Totodată, cauza penală privind expulzarea profesorilor turci continuă în Republica Moldova. Pe 16 februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis plângerea depusă de soția unuia dintre profesorii turci, anulând o ordonanță din 2020 prin care i-a fost retrasă calitatea de parte vătămată și a solicitat Procuraturii Chișinău să remedieze încălcările drepturilor sale într-o cauză penală specifică. Aceasta a atacat decizia cu recurs la Curtea Supremă de Justiție, iar în prezent, cauza se află pe rolul CSJ.

Între timp, s-a constatat că Procuratura nu a efectuat vreo investigație substanțială în alte cauze penale legate de „dosarul profesorilor turci”.

Experții Promo-LEX consideră că modul în care au fost gestionate cauzele penale, începând cu 2018, inclusiv secretizarea nejustificată a dosarului și scoaterea de sub urmărire penală a altor persoane implicate, a compromis grav actul de justiție.

În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori și angajați ai liceului Orizont, au fost ridicați din casele lor de către angajați ai Serviciului Informații și Securitate, duși într-o direcție necunoscută, iar în seara zilei erau deja în penitenciarele din Turcia. Ulterior, au fost condamnați la închisoare pe termene cuprinse între șapte și 12 ani. Prin acea expulzare, Republica Moldova a încălcat propriile legi și convențiile internaționale la care face parte.

Opinia ta contează. Comentează!