Republica Moldova va beneficia în următorii trei ani de un pachet de sprijin financiar de 1,8 miliarde de euro
Social 10 octombrie 2024, 18:22 | 588

Republica Moldova va beneficia în următorii trei ani de un pachet de sprijin financiar de 1,8 miliarde de euro, oferit de Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Chișinău. Banii vor fi direcționați pentru finanțarea reformelor vitale și a investițiilor pentru dezvoltarea economică a țării. Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Crisitina Gherasimov, a precizat că acesta este cel mai mare pachet de ajutor de la proclamarea independenței Republicii Moldova, în 1991.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Noi credem că putem să vă ajutăm să vă dublați economia în următorul deceniu. Asta înseamnă locuri de muncă bune și un nivel de trai mai înalt pentru moldoveni. Sprijinul nostru pentru voi este bazat pe trei puncte. În primul rând, noi investim. Noi vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții în sectoare care o să genereze creșterea economică și servicii publice."

Șefa Comisiei Europene a menționat că în următoarea perioadă vor fi renovate școli, vor fi construite două spitale noi la Cahul și Bălți și se vor face investiții în rețeaua energetică.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "De exemplu, veți avea acces la aria de plăți unice, ceea ce va contribui la transfer de bani mult mai securizat și mult mai rapid, cu taxe minimale, ceea ce este un beneficiu pentru afaceri. De asemenea, vom oferi și mai multe oportunități financiare pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii."

Acest sprijin financiar vine să pregătească economia Republicii Moldova pentru aderarea la familia europeană, a declarat viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: "Acest sprijin de 1,8 miliarde de euro are o componentă mare, semnificativă de granturi și are o componentă semnificativă și de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor veni la o rată extrem de avantajoasă pentru Republica Moldova, ceea ce va putea să ne ajute să returnăm creditul din creșterea economică pe care o vom avea în următorii ani."

Utilizarea banilor europeni de către autoritățile de la Chișinău va fi monitorizată de Comisia Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!