SUA oferă Republicii Moldova un sprijin de 50 milioane de dolari pentru a face față provocărilor ce țin de securitate
Social 29 mai 2024, 20:21 | 621

Statele Unite oferă Republicii Moldova un sprijin financiar de 50 milioane de dolari pentru a face față provocărilor ce țin de securitatea țării, organizarea alegerilor libere, dar și pentru curățarea sistemul judiciar. Declarațiile au fost făcute de către secretarul de stat american, Antony Blinken, în timpul vizitei sale în Republica Moldova. Iulia Sarivan se află la Președinție și ne spune mai multe. Iulia, te ascultăm.

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Astăzi vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 de milioane de dolari suplimentar, pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Aceasta va consolida capacitatea Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a continua parcursul spre UE."

Președintele Maia Sandu i-a spus secretarului de stat de la Washington că în Republica Moldova s-au produs schimbări considerabile, datorită sprijinul Statelor Unite.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Datorită ajutorului financiar american, în valoare de 80 de milioane de dolari, iarna trecută, am reușit să compensăm facturile cetățenilor la energie. Peste 60 de pensiuni rurale s-au dezvoltat grație USAID. Peste 300 de km de rute turistice au fost elaborate și cartografiate, iar Moldova a devenit una din destinațiile turistice de top, pentru cei care caută trasee mai puțin cunoscute."

ANTONY BLINKEN, secretarul de stat al SUA: "Acum doi ani când am fost aici am discutat cum vom putea construi o Moldovă dinamică, ancorată în Europa, care trăiește în pace. În ciuda tuturor dificultăților cu care vă confruntați, ați făcut pași concreți pentru a îndeplini această viziune, care va crea un viitor puternic, prin progresul pe parcursul european."

Aceasta este cea de-a treia vizită a lui Antony Blinken în Republica Moldova. Cea mai recentă a avut loc în martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a pornit războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Prima vizită a șefului diplomației americane a fost în 2015, în calitate de adjunct al secretarului de stat. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Statele Unite au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari pentru a consolida instituțiile statului, pentru a construi reziliența și a contracara acțiunile hibride ale Federației Ruse. 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice, iar 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru a spori generarea internă a energiei electrice și construcția liniei de înaltă tensiune Strășeni-Gutinaș de interconectare cu România.

Opinia ta contează. Comentează!