Mai mulți copii și tineri cu sindromul Down au participat astăzi la o serie de activități
Social 4 octombrie 2024, 19:59 | 76

Au alergat, au dansat și au interacționat cu semenii lor. Mai mulți copii și tineri cu sindromul Down au participat astăzi la o serie de activități organizate cu un singur scop - integrarea în societate a acestor copii. La evenimentele desfășurate în Parcul „La izvor” din Chișinău au venit și „copiii soarelui” din Botoșani, Focșani, Cluj Napoca, și București.

ELENA GUȚU, mama unui copil cu sindromul Down: "Aceste activități sunt foarte importante, îndeosebi pentru copilașii cu sindromul Down, pentru că se dezvoltă fizic. Am avut meciuri unde au jucat cu copilașii obișnuiți, s-au descurcat pe măsură. Sunt foarte fericiți, pentru că ca și orice copii ei iubesc sportul, să alerge, să se joace."

ALA BURLACA, președinte al Asociației „Sunshine”:'"Vor fi starturi vesele care vor fi urmate de un meci amical dintre tinerii cu sindromul Down din Republica Moldova și tinerii cu sindromul Down din România.Starturi vesele organizăm deja pe parcursul a mai mult de un an de zile."

ANA MOJIN, sora unui copil cu sindromul Down: "De multe ori când mergem și dacă îl las puțin timp singur se încep glume pe seama lui. El nu înțelege, zâmbește. I se pare că este ceva normal, dar chestia asta nu e ok."

Diana Avram a venit din Cluj Napoca împreună cu fiica sa, Raluca. Femeia spune că nu a încetat niciodată să lupte pentru incluziunea fiicei sale.

DIANA AVRAM, mama unui copil cu sindromul Down: "Am simțit o oarecare, nu aș spune respingere a societății, dar o oarecare barieră. Pentru că sunt un părinte tenace, nu am renunțat la ideea de a-mi integra fata într-o viață socială și absolut firească."

GEORGETA BUCUR, președinte al Asociației „Down Plus”, București: "Mergem pe activitățile sportive pentru a menține starea de sănătate activă pentru a nu permite sindromului Down să preia puterea. Așa cum știm, marea majoritate, dacă nu fac activități, devin obezi și căutăm să ținem departe starea asta."

La eveniment au participat 20 de tineri de pe ambele maluri ale Prutului. Activitățile de acest gen sunt organizate tradițional în luna octombrie, declarată „luna conștientizării sindromului Down”.

Opinia ta contează. Comentează!