În mai bine de trei luni, de când și-au început activitatea în cadrul Serviciului Vamal, au devenit adevărați eroi
Social 4 octombrie 2024, 19:07 | 126

În mai bine de trei luni, de când și-au început activitatea în cadrul Serviciului Vamal, trei ofițeri ai instituției au devenit adevărați eroi. Au dat dovadă de curaj și profesionalism. Au depistat contrabandă de mii de euro... Câinii Faro, Merrily și Artura sunt de neînlocuit, afirmă inspectorii de la Centrul Chinologic.

Andrei Buraga face echipă cu patrupeda Artura de mai bine de trei luni, timp în care câinele a reușit să depisteze țigări de patru mii de euro, care trebuiau să ajungă în Anglia.

ANDREI BURAGA, inspector, Centrul Chinologic: "Au apărut ceva suspecții la mijlocul de transport care transporta colete neînsoțite. În timpul controlului, câinele a marcat de două ori pozitiv la checurile cu bere. Noi cu băieții zâmbeam: vrea bere, e cald afară. Când deja am luat în mâna am înțeles că acolo nu este nicio bere, dar este ceva tăinuit."

OLEG DOBREA, inspector principal, Centrul Chinologic:"Este o fire foarte ageră, adică ne ridicăm dispoziția permanent.Aceștia câini sunt luați de la zero din Republica Cehă. Acolo a fost perioada de formare de trei luni, apoi pe teritoriul Republicii Moldova încă trei luni."

În perioada 9-12 septembrie, două echipe canine din cadrul Centrului Chinologic al Serviciului Vamal, au participat împreună cu liderul de echipă la cea de-a XI-a ediție a Campionatului internațional Antitabac și la cea de-a XX-a ediție a Campionatului internațional Antidrog. Patrupeda Merrily a fost bună la depistarea drogurilor, clasându-se pe locul doi.

VEACESLAV GÎRA, inspector principal, Centrul Chinologic: "Am avut ocazia să participăm la un campionat internațional, de unde am venit cu locul doi. Probele au fost diverse, atât la încăpere cât și la mijlocul de transport, autoturisme, autocare, adică la toate probele a susținut cu brio. Primul loc a luat Republica Cehă, locul doi Republica Moldova și trei - Letonia."

„Acolo unde este un patruped, fiecare substanță sau obiect interzis va fi depistat”, afirmă Alexandru Iacub, șeful Serviciului Vamal.

ALEXANDRU IACUB, director al Serviciului Vamal: "La moment avem în dotare 13 patrupezi, ofițeri care au succese enorme. La moment suntem în insuficiență de patrupezi, ar fi necesar un număr dublu."

Potrivit Serviciului Vamal, Centrul Chinologic va recepționa în luna decembrie alte trei patrupede. Este vorba despre: Emma, Luna și Dora, toate de rasă Ciobănesc German.

Opinia ta contează. Comentează!