Și-a dedicat mai bine de jumătate de viață educației copiilor și nu a regretat vreodată că a făcut această alegere
Social 4 octombrie 2024, 18:51 | 101

Și-a dedicat mai bine de jumătate de viață educației copiilor și nu a regretat vreodată că a făcut această alegere. Vorbim despre o profesoară din satul Zăicana, raionul Criuleni, care la vârsta de 78 de ani continuă să le predea elevilor ore de biologie. A oferit cunoștințe pentru cinci generații de școlari, iar pe unii dintre ei femeia îi mai întâlnește și acum pe stradă. În preajma sărbătorii Ziua Profesorului, vă prezentăm povestea Raisei Martalog, o profesoară cu o experiență de 55 de ani, care continuă să muncească fiind pensionară.

RAISA MARTALOG, profesoară de chimie și biologie: "Foarte mult îmi plăcea natura și îmi place și azi natura. Am ales să fac facultate la Institutul „Taras Şevcenko”, biologie și chimie, unde am învățat cinci ani. Am terminat studiile în anul 1969."

Raisa Martalog își amintește cu zâmbetul pe buze de prima zi când a pășit pe pragul gimnaziului din Zăicana ca profesoară.

RAISA MARTALOG, profesoară de chimie și biologie: "Erau elevi de clasele a IX-a, a X-a care aveau dorință de a avea cunoștințe, nu doar în domeniul biologiei, dar și în domeniul științelor care se predau atunci. Emoționant a fost. Eu eram tânără, dar copiii însușeau, mă ascultau. Foarte puțini sunt acum în comparație cu ce era. Erau două, trei clase de I-a. Paralele: a II-a, a II-a, a IV-a, a V-a, a VI-a. Acum e doar câte o clasă. Anul acesta în clasa I sunt nouă copii."

Profesoara mai are o mare pasiune.

RAISA MARTALOG, profesoară de chimie și biologie: "Mă ocup cu florile. Chiar și realizez flori din anul 1987. Am avut și seră, atunci în anii ceea știți că era greu. am avut și crizanteme și răsad. Acum am crizanteme mici care cresc afară, nu în seră."

Domeniul didactic este unul care necesită mult efort, spune Raisa Martalog. De ore se pregătesc nu doar elevii, dar și profesorii.

RAISA MARTALOG, profesoară de chimie și biologie: "Eu acum pot să nu mă pregătesc, dar totuși trebuie să mă uit pentru că s-a schimbat programa cu mult, s-a schimbat curriculum. Mă refer mai mult la citit. Noi profesorii trebuie să citim foarte mult. Ca să avem cunoștințele necesare să le dăm la elevi trebuie să citim atât în domeniul specialității cât și în afara acesteia. Fără asta eu nu pot. Eu trebuie să vorbesc, să comunic, să dau cunoștințe, pentru că încă pot să dau cunoștințe la copii."

Opinia ta contează. Comentează!