Post Scriptum cu Alex Cozer: Poliția din Moldova cumpără de la ruși

Cam ce ați spune dacă ați afla că poliția Republicii Moldova face achiziții de milioane de la o companie rusească? Imoral, dar nimic nou, nu-i așa? Dar dacă, în plus, ați mai ști că această companie este sub sancțiunile occidentale, atât europene cât și americane? Ba mai mult, că este și deținută de doi dintre cei mai odioși oligarhi ruși, foarte apropiați de Putin?

În ultimii ani, poliția națională a beneficiat de granturi de zeci de milioane de dolari de la UE, SUA, Japonia și alte țări libere, democratice și civilizate pentru a se dezvolta. Astfel, s-a ajuns ca astăzi poliția moldovenească să fie dotată cu mașini de foarte bună calitate, în mare parte flota fiind formată din branduri europene, americane și japoneze.

Însă mașinile trebuiesc întreținute. Iar unele dintre componentele care se uzează cel mai rapid la automobile sunt anvelopele. Și Inspectoratul General al Poliției a lansat în această primăvară o licitație în vederea achiziționării a aproximativ 800 de anvelope de vară, de diferite dimensiuni, pentru automobilele din dotare.

Dintre acestea, 736 trebuie să aibă raza de 16 și dimensiunile de 215/65. Vreo 5 companii au depus oferte, iar după câteva runde de negocieri, câștigătoare a fost desemnată compania Eximotor, care ar urma să livreze cele 736 de anvelope în schimbul sumei de 912.600 de lei.

Doar că Eximotor a propus în oferta sa 736 de anvelope de model Cordiant, produse în Rusia. Acest brand de anvelope aparține companiei petrochimice Sibur, supusă mai multor rânduri de sancțiuni internaționale, europene și americane.

Sibur este deținută de oligarhii Lonid Mickhelson și Ghenadi Timcenko, doi dintre cei mai bogați ruși, care, desgiur, au ajuns la acest statut datorită relațiilor foarte apropiate cu Vladimir Putin. Atât Mikhelson cât și Timcenko sunt și ei supuși sancțiunilor internaționale. Ultimul chiar a rămas fără un yaht luxos, sechestrat de către autoritățile italiene la începutul invaziei din Ucraina.

Așadar, Poliția noastră, a cărei reprezentanți au avut numeroase ieșiri publice în ultima perioadă, vorbind despre modalitățile prin care Rusia sabotează Republica Moldova și o supune unui adevărat război hibrid, este gata să cumpere anvelope de un milion de lei din aceeași țară? Nu este o absurditate aici?

Mai ales că autoritățile noastre tot susțin că s-au alăturat nu știu căror sancțiuni împotriva companiilor care susțin războiul din Ucraina. Doar că, dacă ar fi așa, atunci companii ce livrează produse rusești nici măcar nu ar trebui să fie admise în cadrul licitațiilor cu statul, nu-i așa?

Numai că, la data de 8 aprilie, Inspectoratul General al Poliției a declarat câștigător al licitației pentru livrarea a 736 de anvelope compania Eximotor, care a propus pneuri de model Cordiant, produse în Rusia.

La licitație au mai participat alte patru companii, a căror oferte au fost însă respinse, pe motiv că au fost mai mari. Ciudat e că cei care au analizat aceste oferte au declarat câștigătoare compania ce a propus pneuri rusești, în detrimentul uneia care a venit în ofertă cu anvelope din Serbia, care ar fi costat doar 2,600 de lei în plus. 2600 la o licitație de 915 mii de lei.

Am discutat cu responsabili din poliție care mi-au spus că legislația nu interzice companiilor ce livrează produse rusești să participe la licitații. Dar că înțeleg și ei că nu este normal și nici moral să accepți o astfel de ofertă acum și că încearcă să remedieze cumva problema. Păcat că nu s-au gândit la asta înainte de a ajunge la această situație.

Pentru că, în condițiile actuale, ne-am putea pomeni când sute de mașini europene, cumpărate cu bani donați tot de Occident, să circule cu anvelope rusești, produse de o companie aflată sub sancțiuni. Și cam cum ar fi ca poliția din țara ce a declarat recent Rusia drept principal pericol pentru suveranitatea țării, să circule cu anvelope produse de o companie de acolo? Rușinos, penibil, dacă nu chiar și periculos.

Pe această cale mă adresez încă o dată guvernării. Să nu mai simuleze atât ralierea la sancțiunile internaționale. Adoptați toate sancțiunile și evitați pe viitor astfel de situații absolut imorale.

Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde

16 ianuarie 2025, 21:04

Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Situație critică în Stânga Nistrului

14 ianuarie 2025, 20:49

Pe lângă faptul că majoritatea cetățenilor din stânga Nistrului au ajuns să...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Interferențele fără precedent ale Rusiei și oligarhilor în procesul electoral

19 decembrie 2024, 21:16

Iată că se fac exact 2 luni de la referendumul constituțional privind aderarea...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Funcționari de la primărie, reținuți

17 decembrie 2024, 20:27

Doi funcționari ai Primăriei Chișinău și mai mulți reprezentanți ai unor companii...

Post Scriptum cu Alex Cozer: S-au găsit „vinovații”

5 decembrie 2024, 21:37

S-au găsit vinovații. Ei sunt Parlicov și Tofilat. Jos cu ei! Premierul Dorin...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate

28 noiembrie 2024, 20:38

Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Nichiforciuc, invitat la consultări

19 noiembrie 2024, 23:54

Au trecut alegerile. Guvernanții ne-au spus că au auzit durerile poporului și...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Dodon, prins din nou cu minciuna

14 noiembrie 2024, 21:56

Imediat după scrutinul din 3 noiembrie, mai mulți indivizi nemulțumiți de rezultat,...

Post Scriptum cu Alex Cozer: Eterna reformă a justiției

12 noiembrie 2024, 20:47

În țara noastră de necesitatea reformelor în justiție se vorbește deja de decenii....

Opinia ta contează. Comentează!