Post Scriptum cu Alex Cozer: Când nu există, crizele sunt inventate
28 noiembrie 2024, 20:38
Atunci când nu există crize, ele trebuiesc inventate. Pe scurt, cam așa putem...
Cea mai bogată țară din Uniunea Europeană în prezent, dacă ne-am raporta la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este... Irlanda. 127 de mii de dolari este PIB-ul în această țară în care în prezent se regăsesc și zeci de mii de moldoveni.
Dar cu 35 de ani în urmă situația era cu totul alta. Irlanda se afla la celălalt capăt al topului printre țările Uniunii Europene, fiind una dintre cele mai sărace state membre. Irlanda era caracterizată și de un exod puternic al populației, foarte mulți irlandezi emigrând, în special în SUA, pentru a-și găsi o viață mai bună.
Cum s-a schimbat Irlanda de la una dintre cele mai sărace țări europene în anii 80, bazată pe o economie agrară, caracterizată de un profund declin al populației, în una dintre cele mai bogate țări din lume? Diaspora a fost cheia. Oamenii care au plecat din Irlanda au fost atrași, printr-o politică inteligentă, să-și reinvestească banii acasă. Și au contribuit decisiv la apariția „tigrului celtic”, așa cum a fost caracterizat miracolul economic irlandez ce a început în anii 90 și a dus în 30 de ani la creșterea de peste 13 ori a PIB-ului pe cap de locuitor și aproape dublarea numărului populației.
Istoria Republicii Moldova este cumva asemănătoare cu a Irlandei. Cu o întârziere însă de 3-4 decenii. Exodul irlandez a început în anii 60-70, iar revelimentul în anii 90-2000 și continuă în prezent. Exodul moldovenesc a început în anii 90-2000, iar dacă vom fi suficient de inteligenți, revilimentul nostru ar trebui să înceapă acum, odată cu integrarea europeană.
Fraților, prietenilor, oameni extraordinari din diaspora, voi ați demonstrat de-a lungul ultimelor decenii cât de mult vă iubiți patria. Ați adus în Moldova zeci de miliarde de dolari, bani munciți greu acolo unde vă aflați. Ați ajutat această țară să se mențină pe linia de plutire din punct de vedere economic și, la fel de important, ați salvat-o de mai multe ori la alegeri.
Așa ați făcut și la 20 octombrie, când datorită mobilizării voastre exemplare la vot ați reușit să salvați parcursul european al țării, înclind balanța de partea corectă a istoriei. Pentru ca efortul nostru comun să fie însă complet, trebuie să-l repetăm la 3 noiembrie. Deja Dodon, Stoianoglo, Șor, au cerut ca referendumul să nu fie recunoscut. Ca rezultatele sale în favoarea integrării europene să fie ignorate. Ba mai mult, Stoianoglo v-a acuzat pe voi, cei plecați, că nu ar trebui să decideți soarta țării.
Dar cine s-o decidă, domnule Stoianoglo? Platon, Dodon, Șor, Putin? Sau oamenii buni ai acestei țări, indiferent că sunt ei în Moldova, în Italia, Marea Britanie sau SUA, care nu-și vând votul, care sunt suficient de informați și independenți financiar ca să nu fie cumpărați sau prosiți de dezinformarea kremlinistă? Prieteni, diaspora Occidentală a votat în proporție de peste 80% da la referendum. Chișinăul a spus „da” în proporție de peste 55%. Asta pentru că în diaspora și în Chișinău se află intelectualitatea, sunt oamenii școliți, care nu pot fi păcăliți, mințiți, dar și mai important, al căror vot nu poate fi cumpărat.
Haideți cu toții, cei care știm care este adevărul, care înțelegem cât de important este scrutinul din 3 noiembrie, să ne mobilizăm mai bine decât la 20 octombrie. Să ieșim mai mulți la vot, să vorbim cu cei mai vulnerabili, cu cei care s-au lăsat păcăliți. Haideți să-i luminăm, să-i salvăm, să ne salvăm pe noi și țara noastră. Cei plecați, telefonați acasă și explicați-le încă o dată de ce ați votat cum ați făcut-o la 20 octombrie. Scoateți-i la vot și pe cei care au crezut că se poate și fără ei în primul tur.
Eu știu că dacă noi ne mobilizăm exemplar, putem și de această dată. Putem să ne salvăm țara de invadatorii barbari și oligarhii care abia așteaptă să se întoarcă acasă și să ne-o distrugă. Eu știu că noi putem să facem din Republica Moldova o Irlandă a Estului. Noi, cei de aici, alături de voi, cei care ați văzut cum e în lumea liberă, civilizată și prosperă. Și care puteți să aduceți acele valori și acasă.
Important este însă să aveți unde să le aduceți, să avem unde să le promovăm. Pentru asta, trebuie să ne păstrăm țară liberă și după 3 noiembrie.