Post scriptum cu Alex Cozer: Gazprom, pierderi de miliarde
16 ianuarie 2025, 21:04
Pentru a înțelege mai bine situația așa-zisei crize umanitare din stânga Nistrului,...
Ediția de astăzi a Post-Scriptumului era dedicată unui alt subiect. Am decis să vorbesc însă despre ce se întâmplă pe străzile capitalei, când am văzut dezastrul cu care se confruntă chișinăuenii chiar și la 4 zile după o ninsoare banală.
Marți, când a avut loc prima ediție de Post-Scriptum din această săptămână, chiar dacă era aproape imposibil de circulat în capitală, transportul public era practic de negăsit, iar taximetriștii cereau de 3-4 ori mai mult pentru o cursă decât în mod normal, am zis că nu e cazul de criticat autoritățile. Totuși, era a doua zi după ninsoare. Și, mă gândeam eu, a fost într-adevăr dificil de intervenit. Dar astăzi este deja joi. De 4 zile pe cerul capitalei strălucește soarele. Cu toate acestea, practic pe toate străzile avem în continuare zăpadă. Pe unele artere, pe câte o jumătate de bandă, exact pe acolo pe unde ar trebui să circule transportul public, stratul de zăpada este de zeci de centimetri. Astăzi dimineață, pe multe străzi în pantă, în continuare mașinile au derapat de parcă ar fi nins toată noaptea. Pe străzile mai lăturalnice sau în suburbii, lucrurile stau chiar mai prost. Multe trotuare sunt în continuare de negăsit de sub nămeți. Lucrurile s-au agravat și odată cu redeschiderea școlilor. Ambuteiajele au devenit și mai infernale, iar orașul a fost practic paralizat. Și astăzi, repet, este joi, 11 ianuarie. Nu mai ninge de pe 8 ianuarie, luni seară.
Un lucru pe care l-am remarcat în tot acest haos generalizat este lipsa aproape cu desăvârșire de pe străzi a materialului antiderapant. Acea combinație clasică de nisip cu sare care ar fi dus la topirea rapidă a zăpezii de pe carosabil, indiferent de temperaturile de afară. Și care s-a utilizat întotdeauna, nu însă și acum. Cu siguranță, dacă utilajele de deszăpezire ar fi aruncat pe străzi și acea soluție, lucrurile ar fi arătat cu totul altfel în oraș. // Primarul Ivan Ceban, care era deosebit de activ pe rețelele de socializare în ziua ninsorii și ne-a repetat de vreo 10 ori atunci că în Chișinău ninge cel mai mult din toată țara, a cam rărit-o cu postările în ultima vreme.
Nu însă înainte de a utiliza limbaju-I bărănesc caracteristic și a-i jigni în ultimul hal pe toți cei care s-au revoltat în legătură cu felul dezastruos în care s-a descurcat municipalitatea cu această absolut obișnuită ninsoare.
Oare ce ar fi fost dacă ar fi nins două sau trei zile la rând? Nici nu vreau să mă gândesc la asta.
Vreau, în schimb, să vă îndemn, în special pe cei de la Chișinău, să nu vă mai lăsați atât de ușor păcăliți. Pentru că, în 2019, atunci când Ceban câștiga primul mandat, promitea în 4 ani centură a capitalei, parcări multietajate la fiecare intrare în Chișinău și în fiecare sector, construcția unor străzi noi, de la zero, smart city și câte și mai câte. Nimic din astea nu s-a realizat. Am primit, în schimb, foarte multă „plitcă”, inclusiv acolo unde nu era nevoie de ea.
Nici nu știu dacă mai e cazul să amintesc de cameleonismul său politic, de la urletele „tolika za tamojenîi saiuz” la pozele cu drapelul UE în spate.
Acum, după ce i-ați mai dat un mandat, își permite să vă numească „prostălani” doar pentru că vă revoltați că nu se rezolvă o problemă elementară, deszăpezirea capitalei, la 4 zile după ce nu mai ninge.
Și, desigur, să dea vina pe oricine pentru situația creată din cauza incompetenței sale. Inclusiv pe armata națională, care nu a ieșit cu lopețile să-i rânească lui Ceban zăpada.
În opinia lui Ceban, armata națională, mai ales acum, când suntem cu războiul la graniță, nu merită finanțată deoarece nu curăță omătul. Trebuie ignorată, așa cum s-a întâmplat 30 de ani. Pentru că el de aproape 2 ani așteaptă și are nevoie de o altă armată. Cea barbară și invadatoare de la Moscova. Ținută departe, deocamdată, doar de brava apărare ucraineană.