Produse de igienă menstruală în școli
Social 5 septembrie 2024, 18:06 | 194

Numărul absențelor la ore, în rândul fetelor, s-a redus de la peste 55% la 12% în patru școli din Republica Moldova. Asta după ce, în luna ianuarie a anului trecut, în aceste instituții de învățământ au fost amenajate spații speciale pentru igiena personală a elevelor. Inițiativa a fost realizată grație unui proiect al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. Acum, organizatorii își propun ca până în luna mai a anului viitor să fie echipate alte peste o sută de încăperi similare în școli.

Înainte ca aceste boxe să fie instalate în școli, fetele au avut parte de mai multe lecții de informare, afirmă responsabilii instituțiilor de învățământ.

SVETLANA DINTIU, director, Liceul „Ion Creangă”, Căușeni: "Este un impact la care nu ne-am așteptat. Un impact pozitiv. Primul ce ne-a bucurat este că s-a redus numărul absențelor, fiindcă fetele nu mai au necesitatea de a se cere de la ore. Al doilea a fost conștientizarea că noi suntem în siguranță, că în orice moment ele au la îndemână aceste produse menstruale igienice de care au nevoie."

TATIANA ȘARGAROVSCHI, director, Gimnaziul „Ion Creangă”, satul Ermoclia, Ștefan Vodă: "Atunci când a apărut boxa, la început a fost puțin neobișnuit, mai ales fetițele din clasele mai mici nu erau obișnuite și încercau să-și pună întrebări una alteia. Apoi, s-a simțit foarte mult că fetele din clasele mai mari le utilizează când au nevoie."

Școala este un loc sigur pentru fete, iar acest proiect vine să le susțină mai mult, susține ministrul Educației, Dan Perciun.

DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: "Mă bucură că oferirea acestor servicii duce la reducerea abandonului școlar, creșterea frecvenței și în general detabuizează un subiect care este absolut normal, care trebuie de discutat în școală."

KARINA FRIED, reprezentat UNFPA în Republica Moldova: "Trebuie să ne gândim cum putem să consolidăm stima de sine a fetelor, cum putem să ne asigurăm că ele sunt puternice pentru a-și apăra toate drepturile."

Proiectul „Mediu prietenos, acces la educație pentru sănătate și produse de igienă menstruală” este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și finanțat de Uniunea Europeană. Potrivit responsabililor de program, până în mai 2025 urmează să fie instalate alte peste 130 de boxe în școlile din Republica Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!