Zeci de meșteri populari din toate colțurile ale Moldovei și-au expus lucrările în centrul capitalei de hramul orașului
Social 14 octombrie 2024, 19:55 | 106

Zeci de meșteri populari și-au expus lucrările în centrul Chișinăului cu ocazia Hramului. Vedeta târgului este „Toiagul Chișinăului” cioplit din lemn, realizat de un meșter din Chișinău. Cumpărătorii nu s-au lăsat mult așteptați, afirmă meșteșugarii cu bucurie.

Această femeie locuiește de peste zece ani în Franța. Ea spune că și-a procurat o geantă din păiuș pentru a le arăta apropiaților ce pot face meșterii moldoveni.

Și alți oameni au profitat de vreme bună, și au venit la târg pentru a vedea valori autentice.

Cele mai căutate sunt costumele tradiționale, dar și instrumentele muzicale, afirmă meșterii populari.

GRIGORE POSTERNAC, lemnar: "Avem un toiag care se numește „Toiagul Chișinăului”. Arhitectura: Clopotnița, Arcul de Triumf, Ștefan cel Mare, Primăria, circul, adică cele mai vestite clădiri din oraș. Mai departe struguri. Asta reprezentantul orașului. Mai departe este inscripția „Chișinău”, data nașterii a orașului - 1436."

ELENA GOREA, meșter popular: "Confecționăm costume populare. Avem catrințe țesute, brâuri țesute. Avem ie și manuale și brodate la mașină.Mai mult se întreabă cămăși pentru băiețeii mici și costumele pentru fetițe. Chiar turiștii le cumpără pentru ei în țările unde trăiesc."

RAISA MURA, meșter popular: "Asta-i țesătură din lână de oi, este un stil mai moldovenesc. Aici aici și niște stiluri mai contemporane și sunt din pânză reciclată. Le prelucrez pe toate. Poate e un lucru mai migălos și nu e ușor, dar dacă-mi place, fac cu plăcere."

GRIGORE SÎNCHETRU, meșter popular: "Avem toate instrumentele populare muzicale, începând de la nai până la tilincă, fluierașul. Sunt confecționate din soc, naiul și bambus. Cavalul din prun, nuc, salcâm. Din lemnul care sună. Cimpoiul aș vrea să spun că este cel mai solicitat, întreabă lumea, pentru că nu prea sunt meșteri care să confecționeze așa ceva."

Opinia ta contează. Comentează!