Republica Moldova este supusă mai multor riscuri din cauza numărului insuficient de specialiști în domeniul securității cibernetice
Social 14 octombrie 2024, 20:03 | 86

Republica Moldova este supusă mai multor riscuri din cauza numărului insuficient de specialiști în domeniul securității cibernetice. În aceste condiții, administrația Universității Tehnice a Moldovei a lansat un program de instruiri pentru polițiști, judecători, ofițeri, dar și alți angajați din sectorul public. O lecție de informare privind securitatea cibernetică a avut loc la sediul central al Judecătoriei Chișinău.

În cadrul instruirii au participat în jur de 40 de angajați. Unii spun că aceste cunoștințe le vor fi de mare folos, pentru că mai mereu lucrează cu multe programe digitale.

NATALIA NAȘCO, specialist principal: "Noi doar lucrăm mai mult în programe pentru gestionarea dosarelor și sunt acum foarte multe atacuri cibernetice și pentru a evita asemenea situații, asta ne va fi foarte de folos."

VICTOR USACI, administrator de rețele și calculatoare: "Acum toți angajați întreabă dacă se poate de accesat un anumit link și deja eu mă apropii. Trebuie să fie o persoană care să aibă cunoștințe în acest domeniu și să explice dacă acest link sau nu. Nu e vorba doar de link, dar și de pagină web și așa mai departe."

Activitățile au început pe 4 octombrie și vor continua până pe 25 octombrie.

NATALIA PANTEA, șefa secretariatului judecătoriei Chișinău: "Necesitatea de a desfășura aceste instruiri apare de la specificul activității, pentru că marea majoritate a lucrului are loc la echipamentul tehnic: calculatoare, sistem de înregistrate a ședințelor de judecată, ședințe de judecată desfășurate prin intermediul teleconferinței"

DINU ȚURCANU, prorector pentru digitalizare, UTM: "Până acum am instruit peste o mie de angajați din instituțiile publice. Mă refer aici la funcționarii cu statul special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne mă refer la Procuratură. Am instruit procurori, practic din municipiul Chișinău, din subdiviziunile Procuraturii Anticorupție, PCCOCS, Procuraturi din regiuni."

Potrivit organizatorilor instruirii, în Republica Moldova există un deficit de specialiști în domeniul securității cibernetice.

DINU ȚURCANU, prorector pentru digitalizare, UTM: "Dacă o să interpelăm atât instituțiile statului, cât și companii private, dacă o să deschideți orice platformă de job-uri o să vedeți că la „securitate cibernetică” e cea mai mare lipsă. Este mai simplu să recalifici persoane care au făcut domeniul IT și văr să îmbrățișeze domeniul securității cibernetice. Pentru ei am deschis un program de masterat în cadrul UTM."

În cadrul lecțiilor desfășurate, angajații sunt informați despre principalele amenințări cibernetice, bunele practici de securitate și cum să reacționeze corect pentru a proteja datele și infrastructura instituției.

Opinia ta contează. Comentează!