Bagatelele lui Sainciuc au prins viață
Social 2 octombrie 2024, 20:50 | 90

Celebrele bagatele semnate de Glebus Sainciuc și șarjele artiștilor, care au intrat cândva în atelierul pictorului, au ajuns obiecte de expoziție. De data aceasta, la Muzeul Literaturii Române. Grație tehnologiei Artivive, imaginile sunt disponibile într-o versiune animată și reprezintă un spectacol vizual și o experiență unică culturală. Proiectul este parte a Programului „Muzeele Viitorului”, finanțat de USAID.

Expoziția cuprinde proiecția imersivă a bagatelelor lui Glebus Sainciuc, unde vizitatorul este cuprins din trei părți de proiecții video cu fundal sonor. Autorii proiectului și-au propus să aducă arta mai aproape de tânăra generație.

OLGA RADU, fondatoare IMAGO: "Totul a început de la bagatelele lui Glebus Sainciuc, pe care le-am găsit în arhiva lui Glebus Sainciuc și alături de Ana Vasina și Lică Sainciuc, feciorul lui Glebus. A apărut inițiativa „Muzeele Viitorului” și a apărut ideea că putem scoate aceste desene frumoase și să le animăm și să le aducem mai aproape de generațiile tinere."

Invitatul special al evenimentului a fost pictorul Lică Sainciuc, fiul artistului.

LICĂ SAINCIUC, pictor, fiul lui Glebus Sainciuc: "Lui Glebus tare îi plăceau „mutrele” și oamenii. El era tare îndrăgostit de oameni și cât încercau să-l certe, el totdeauna rămânea prieten cu toți. Din asta se vede cred că."

În lista scriitorilor care se regăsesc în tablourile augmentate este și Ludmila Sobiețchi.

LUDMILA SOBIEȚCHI, scriitoare: "Glebus Sainciuc a fost o persoană atât de captivantă, cuceritoare. Era imposibil să nu nimerești în mrejele lui, a farmecului său. Îți dădea o energie deosebită, când comunicai cu el."

MARIA ȘLEAHTIȚCHI, director, Muzeul Literaturii Române: "Sunt puse în valoare mai multe piese din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, în mod special sunt puse în valoare șarjele lui Glebus Sainciuc. Sunt o parte din lucrări care sunt elaborate în baza unei arhive, tot Glebus Sainciuc, dar care aparține familiei."

Expoziția „Scriitorii și Glebus Sainciuc” va fi deschisă la Chișinău în perioada 3-19 octombrie, iar apoi va face un tur în muzeele de peste Prut. Aceasta este parte din programul Muzeele Viitorului implementat cu susținerea Ministerului Culturii, a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie