A schimbat doi puieți de piersic cu doi de smochin și într-o perioadă scurtă a dezvoltat o afacere profitabilă
Social 5 septembrie 2024, 15:46 | 484

A schimbat doi puieți de piersic cu doi de smochin și într-o perioadă scurtă a dezvoltat o afacere profitabilă. Vorbim despre Vasile Iepure din satul Hagimus, raionul Căușeni, care de patru ani gestionează o... livadă de smochin. Bărbatul spune că totul a început din curiozitate.

VASILE IEPURE, pomicultor: "Cu vreo 15 ani în urmă am făcut schimb de niște copaci de piersici și mi-a dat de smochine. Întâi au fost gânduri pentru nepoți și din curiozitate am început să văd pe internet cum se înmulțesc. Am început deodată vreo cinci copaci ca să văd dacă le pot realiza. După am pus un rând întreg de copaci."

Copacii de smochine rodesc de două ori pe an. Prima recoltă din acest sezon a fost mai slabă, din cauza frigului...

VASILE IEPURE, pomicultor: "A doua roadă în schimb - foarte bună. Uitați-vă, la fiecare frunză, aici au fost smochine și merge așa până în luna noiembrie. Cad frunzele și smochinele tot se coc."

Iarna, acești copaci trebuie protejați de înghețuri.

VASILE IEPURE, pomicultor: "Primii trei ani, iarna trebuie să-i protejezi. Iată rândurile acestea trebuie să le protejez numaidecât. Iată, trebuie să-l aplec așa încetișor și să-l pun sub pământ."

Bărbatul cultivă smochine mai mult pentru proprietățile lor sănătoase.

VASILE IEPURE, pomicultor: "Nu se stropesc cu absolut nimic, fiindcă noi nu avem până când dăunători și nu are boli. Absolut nu se stropesc. Am copac de 15 ani și rodește cam 40 de kilograme, dar de la aceștia pot culege doar zece kilograme, mai mult nu."

Într-o discuție cu reporterii de la Studio-L, pomicultorul spune că pentru a întreține o astfel de livadă este nevoit să aducă săptămânal câte trei tone de apă pentru fiecare rând de smochine.

VASILE IEPURE, pomicultor: "Sistemul de irigare e foarte simplu. Am întins furtunul, iar apa e foarte costisitoare. Aduc butoiul cu mașina. Pe săptămână aduc trei tone de apă pentru acest rând. Ele necesită apă, pentru că dacă nu le dai apă se fac mărunte și nu au aspect."

Vasile Iepure vinde fructele la piețele locale. Un kilogram de smochine costă până la 200 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!