Invazia Rusiei în Ucraina a influențat viziunea multor oameni nu doar asupra prezentului și viitorului, dar și asupra trecutului
Externe 9 decembrie 2022, 19:54 | 449

Invazia Rusiei în Ucraina a influențat viziunea multor oameni nu doar asupra prezentului și viitorului lor, dar și asupra trecutului. S-ar putea schimba inclusiv optica celor, care regretă dispariția Uniunii Sovietice, iar viitorul lumii și al Republicii Moldova s-ar putea schimba esențial. Sunt concluziile făcute de participanții la dezbaterea publică „Evoluția războiului ruso-ucrainean și influența acesteia asupra fenomenului nostalgiei după URSS”.

Participanții la dezbatere au atras atenția că potrivit celui mai recent sondaj de opinie, aproximativ 32% dintre intervievați susțin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru societatea de aici. Deputatul în primul Parlament, Valentin Dolganiuc, spune că justificarea războiului și susținerea intereselor imperiale ale Moscovei este rezultatul propagandei ruse, care funcționează, inclusiv în Republica Moldova, pe mai multe dimensiuni. VALENTIN DOLGANIUC, fost deputat în primul Parlament: "Astăzi nu trebuie să trimiți tancuri rusești aici, în acest teritoriu, pentru că ai televiziunile rusești care pe fiecare centimetru pătrat bat 24 din 24 de ore. Cred că și 25 de ore promovează această propagandă rusească. Limba rusă este folosită ca un instrument al. Și al treilea instrument pe care îl au la dispoziție este biserica rusă în teritoriul nostru, de aici. Fiind în fruntea acestei slujbe divine, îi cântă osanale lui Putin. Nu mai vorbim că biserică rusă astăzi sfințește tancuri, sfințește Kalașnikov, sfințește rachete, cu ajutorul cărora omoară populația pașnică din Ucraina."

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, spune că războiul ruso-ucrainean ar putea să mai dureze, dar mai devreme sau mai târziu, puterea în Rusia va fi preluată de alte persoane. Barbăroșie spune că până atunci, comunitatea internațională trebuie să se gândească la un model politic de dezvoltare a Rusiei, care să fie impus Moscovei după încheierea războiului. Cât despre Republica Moldova.

ARCADIE BARBĂROȘIE, directorul Institutului de Politici Publice: "Ce facem cu nostalgicii din Moldova? Eu cred că ei vor continua să existe în permanență, dar eu cred că, totuși, Moldova, până la urmă se va uni cu România, pentru că eu nu văd din ce resurse ar putea exista Moldova. Noi nu prea avem resurse naturale din care să ne extragem bogăția și din care să existăm."

Arcadie Barbăroșie a mai spus că nostalgia reprezintă un fenomen foarte important, care modelează activitatea unui grup de cetățeni în raport cu istoria, cu alte state și cu alte puteri. ”Nostalgia este un lucru, asupra căruia militarii ruși gândesc și acționează”, a subliniat Barbăroșie.

Opinia ta contează. Comentează!