Din cauza ploilor puternice, digurile a două lacuri din Leova au cedat
Social 16 septembrie 2024, 18:15 | 423

Situație critică în mai multe raioane din țară. Din cauza ploilor puternice, digurile a două lacuri din Leova au cedat, iar autoritățile întreprind măsuri pentru a evita consecințe similare în alte șapte localități. S-a spart cerul și în raioanele Cantemir, Ștefan Vodă și Orhei. Pe parcursul nopții, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au lucrat în regim sporit pentru a ajuta oamenii aflați în dificultate.

Digurile a două bazine acvatice din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile. S-a întâmplat în apropierea satului Covurlui și în preajma satului Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale și angajații IGSU întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă al IGSU: "La moment mai există riscuri de cedare a barajului în localitatea Sărata Nouă raionul Leova, iar autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă - localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir în preajma localităților Țiganca și Stoianovca."

Specialiștii au intervenit pentru a restabili circulația pe podul din Romanovca. Pietonii se pot deplasa pe el. Nu și autovehiculele. Al doilea pod urmează să fie reconstruit. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pe parcursul nopții trecute au fost recepționate 33 de solicitări pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații, cele mai multe din zona de centru a Republicii Moldova - 25.

LILIANA PUȘCAȘU, ofițer de presă al IGSU: "Pe parcursul a 24 de ore au fost deconectate și reconectate parțial de la energia electrică 18 localități. Către dimineața zilei de 16 septembrie toate localitățile au energie electrică. La moment, în teren, pentru lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați 1902 angajați ai Ministerului afacerilor Interne cu 328 de unități de tehnică. Acțiunile specialiștilor sunt direcționate în ajutorarea populației la pomparea apei, defrișarea arborilor căzuți, dar și eliberarea traseelor."

Din cauza intemperiei, au fost afectate peste 30 de drumuri publice din țară, iar peste 20 de trasee au fost inundate.

Opinia ta contează. Comentează!