Contractul de achiziție a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan ar putea fi prelungit pentru o perioadă mai lungă
Social 7 septembrie 2023, 15:22 | 787

Autoritățile de la Chișinău își doresc semnarea unui contract pe termen lung privind achiziția energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan. Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiuni „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Oficialul a precizat că negocierile sunt în toi. „Prelungirea licenței de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița nu mai este o componentă importantă a negocierilor”, a punctat Parlicov.

Malul drept al Nistrului procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan în proporție de 90% din necesarul de energie, la un preț de 66 de dolari/MWh, față de 73 de dolari cât era în luna martie curent. Ministrul Energiei spune că au loc negocieri privind menținerea acestui preț de achiziție.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "Noi propunem continuarea contractului. Ei vor să mărească prețul. Nu dau cifre pentru că orice cifră spusă afectează negocierile. Cred că este în interesul ambelor părți să nu se repete scenariul prost de anul trecut. Toată lumea înțelege asta și sper că într-un final vom ajunge la un consens. Noi am propus semnarea unui contract pe termen mai lung."

Victor Parlicov spune că sunt șanse mari ca prețul de achiziție al energiei să nu crească.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: "- Se caută soluții pentru a gestiona această situație în afara stării de urgență. - Cât de optimist sunteți că în iarnă vom avea energie electrică la același preț? - Eu cred că șansele sunt mari. Dar eu nu exclud o perioadă în care ei ar încerca sa facă un fel de șantaj."

De notat că actuala autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița expiră pe 30 septembrie curent. Ministrul Energiei spune că uzina se conformează treptat legislației Republicii Moldova, iar din acest motiv nu va mai fi nevoie de intervenția Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit întreprinderii de stat Energocom, în luna septembrie, Centrala de la Cuciurgan va furniza malului drept al Nistrului 302 mii MWh din necesarul de 334 de mii. Alte peste 13 mii de MWh vor fi achiziționați de la producătorii de energie din surse regenerabile și centralele electrice de termoficare urbane, restul necesarului de energie urmând a fi acoperit de achiziții prin intermediul operatorului OPCOM din România.

Opinia ta contează. Comentează!