Premiul Saharov 2022 al Parlamentului European a fost acordat în acest an poporului curajos al Ucrainei
Externe 14 decembrie 2022, 19:48 | 289

Premiul Saharov 2022 al Parlamentului European a fost acordat în acest an poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele țării, Volodimir Zelenski, lideri aleși și societatea civilă. Ceremonia a avut loc astăzi la Strasbourg.

ROBERTA METSOLA, președintele Parlamentului European: "Suntem alături de Ucraina. Nu ne vom întoarce privirea. Poporul Ucrainei luptă nu doar pentru independență, ci poartă un război al valorilor. Valori, pe care se bazează existența noastră în Uniunea Europeană și pe care noi, vreme îndelungată, am avut privilegiul să considerăm că ni se cuvin, în fiecare zi."

Președintele Parlamentului European a mai spus că războiul Rusiei împotriva Ucrainei provoacă suferințe enorme poporului ucrainean, care luptă în fiecare zi ca să-și apere casele, suveranitatea, independența și integritatea teritorială. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avut o intervenție video.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Noi, ucraineni și europeni, vom câștiga acum, astfel încât niciodată nu vor mai exista încercări de a răpi libertatea Ucrainei și a Europei. Noi vom construi o nouă arhitectură de securitate pentru libertate internațională, ordine și pace la nivel internațional. Este datoria noastră morală să o facem."

Premiul Saharov pentru libertate de gândire se acordă în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înființat în 1988 pentru a onora cetățenii și organizațiile care luptă pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Își ia numele de la fizicianul și disidentul sovietic Andrei Saharov, și constă într-un certificat și un premiu de 50 000 EUR. În 2021 Parlamentul a acordat premiul liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Opinia ta contează. Comentează!