Epicentrul celor mai grele lupte din Ucraina este orașul Bahmut, care rezistă în fața invadatorilor ruși de mai bine de șapte luni
Externe 13 decembrie 2022, 19:45 | 317

Epicentrul celor mai grele lupte din Ucraina este orașul Bahmut, care rezistă în fața rușilor mai bine de jumătate de an. Se întâmplă în ciuda Kremlinului, care a mobilizat acolo cele mai multe trupe. Cândva, unul dintre cele mai prospere orașe din regiunea Donbas, Bahmutul stă acum în ruine, iar suburbiile lui sunt câmp de luptă. Între timp, Moscova pune Kievului condiții: orice negocieri de pace ar putea avea loc doar după recunoașterea regiunilor recent anexate.

Forțele ruse încearcă cu disperare să cucerească orașul Bahmut de cel puțin șapte luni. Însă, în ultimele săptămâni, bătălia din oraș și din jurul lui a devenit una dintre cele mai înverșunate din războiul ruso-ucrainean, scrie The Moscow Times. Bahmut a fost lovit intens și în unele părți este complet distrus de bombardamentele constante. Cucerirea Bahmut-ului ar oferi Rusiei un punct de sprijin pentru a lansa o ofensivă mai largă împotriva orașelor Sloviansk și Kramatorsk, în nord-vest, aflate sub controlul Ucrainei. De asemenea, Bahmut se află pe traseul unei importante austostrăzi, care trece prin regiunile Donețk și Lugansk. Dar concentrarea Rusiei asupra orașului i-a derutat totuși pe analiști, care subliniază că bătălia pentru a cuceri Bahmut are un preț prea mare pentru Moscova, atât în ​​oameni, cât și în echipamente.

KIRIL SAZANOV, expert militar ucrainean: "I-au adus aici de peste tot. Sunt și cei mobilizați din Rusia, dar și oameni mobilizați din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Sunt și din grupul Wagner, din detașamentul lui Kadîrov. I-au dislocat aici și pe cei, care erau în regiunea Herson. Ei vor să ia Bahmut-ul. Eu o chestiune de principiu pentru ei."

Se estimează că mai puțin de 10.000 de civili, mulți fără electricitate și apă, au rămas în orașul a cărui populație înainte de război era de aproximativ 70 de mii. Metru cu metru, forțele grupului de mercenari Wagner, al lui Evgheni Prigojin, s-au apropiat de oraș în ultimele săptămâni. Flancate de forțele ruse convenționale la nord și la sud, trupele atacatoare au făcut un avans semnificativ la sfârșitul lunii trecute în jurul satului Opytne. Deși, de atunci nu au mai putut valorifica aceste câștiguri teritoriale. Pentru a cuceri orașul ar necesita înfrângerea unora dintre cele mai întărite unități din Ucraina, spun experții militari.

Șeful administrației prezidențiale de la Moscova, Dmitri Peskov, i-a cerut marți lui Volodimir Zelenski să recunoască "realitatea de pe teren" și să cedeze teritoriile, a căror anexare e revendicată de Rusia. Acestea, înaintea oricăror negocieri diplomatice. La rândul său, Kievul promite că vor urma noi atacuri asupra unor ţinte pe teritoriul rus, după cel efectuat săptămâna trecută cu drone asupra unor baze aeriene situate adânc în interiorul Rusiei. „Vom lovi acolo unde este necesar. Nu cerem permisiunea nimănui”, a declarat secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Opinia ta contează. Comentează!