Josep Borrell afirmă că este "extrem de îngrijorător" că membri ai Parlamentului European ar fi implicați în corupție
Externe 12 decembrie 2022, 18:22 | 351

Scandal de corupție în Parlamentul European! Vicepreședintele forului, Eva Kaili, a fost suspendată din funcție, pentru că figurează într-o anchetă privind traficul de influență în care ar fi fost implicați oficiali din Qatar. ”Este extrem de îngrijorător", a comentat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

JOSEP BORREL, înalt reprezentant al UEpentru Afaceri Externe: "O investigație este în desfășurare, iar noi o urmărim. Cu siguranţă, aceste informaţii sunt extrem de îngrijorătoare. Ne confruntăm cu evenimente și fapte, care mă îngrijorează personal în calitate de fost președinte al Parlamentului European."

Borrell a adăugat că ancheta nu vizează pe nimeni din cadrul serviciului diplomatic al Uniunii Europene.

Şase suspecţi au fost reţinuţi vineri în Belgia, printre care vicepreşedintele Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, şi fostul eurodeputat italian, Pier-Antonio Panzeri. Aceștia sunt suspectați de implicarea într-un caz ce vizează "plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii”. Potrivit parchetului din Bruxelles, patru dintre cele şase persoane reţinute au fost inculpate şi încarcerate duminică, printre care şi Eva Kaili. În apartamentul acesteia ar fi fost găsiţi "saci cu bani", conform unor surse judiciare. Partidul său din Grecia și grupul socialiștilor și democraților din cadrul legilativului au condamnat evenimentele.

DIMITRIOS PAPADIMOULIS, membru al Parlamentului European: "Este o zi tristă pentru Parlamentul European. De asemenea, e o zi tristă pentru democrația parlamentară din toată Uniunea Europeană."

Procurorii belgieni suspectează că o țară nenumită din regiunea Golfului a încercat „să influențeze deciziile economice și politice ale Parlamentului European prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri mari”. Autoritățile belgiene nu au spus ce țară din Golf ar fi suspectă că ar fi oferit bani sau cadouri funcționarilor din parlament în schimbul unor favoruri politice, însă mulți observatori avizați au legat ancheta de Qatar.

Suspiciunile au crescut mai ales după ce Comisia Europeană a propus în aprilie ca cetățenilor din Qatar să li se acorde dreptul de ședere pe termen scurt fără viză în Uniunea Europeană, iar vicepreşedintele Parlamentului European, Eva Kaili, a lăudat Qatarul în ceea ce ține de organizarea Cupei Mondiale.

NICHOLAS AIOSSA, director adjunct, Transparency International EU: "De fapt, este o surpriză că toate aceste lucruri ies la lumină abia acum, luând în considerare numărul membrilor Parlamentului European, care ar fi implicați în scandal, membri ai echipelor lor, alți responsabili. E doar o parte din corupția meschină, pe care am văzut-o printre deputații europeni de ani buni. Când vine vorba fie de indemnizații, fie de alte infracțiuni. Da... Aar putea fi doar vârful aisbergului."

Vicepreședintele Parlamentului Uniunii Europene, Eva Kaili, a fost suspendată sâmbătă din funcție. Grupul ei politic din parlament a declarat că este îngrozit de acuzațiile de corupție din instituțiile UE.

Opinia ta contează. Comentează!