Vicepreședintele Argentinei, condamnat
Externe 7 decembrie 2022, 17:40 | 444

Vicepreședintele Argentinei, Cristina Kirchner, a fost condamnată la şase ani de închisoare. Ea are interdicție pe viață de a ocupa funcții publice. Decizia a fost pronunțată într-un dosar ce implică o schemă de fraudă, prin care a fost deturnat un miliard de dolari pe vremea când Kirchner a ocupat funcția de președinte al țării. Kirchner este însă protejată de imunitatea parlamentară. Oficialul pledează nevinovat și spune că la mijloc e o „mafie judiciară”.

Sentința a fost dictată de un tribunal din Buenos Aires. Cristina Kirchner, în vârstă de 69 de ani, a fost găsită vinovată de, cităm, "administrare frauduloasă" în detrimentul statului în procesul privind atribuirea de contracte publice în perioada 2007-2015, pe vremea când a deținut funcția de președinte al Argentinei. Procurorii au cerut 12 ani de închisoare.Cristina Kirchner, care și după şapte ani de la plecarea de la Preşedinţie rămâne o figură de frunte şi în acelaşi timp dezbinătoare în politica argentiniană, a negat întotdeauna orice escrocherie.

CRISTINA FERNANDEZ DE KIRCHNER, vicepreședinte al Argentinei: "Pe durata procesului a fost, de asemenea, demonstrat că niciuna dintre declarațiile, niciuna dintre minciunile, pe care le-au spus procurorii, nu sunt adevărate. Vorbim despre un stat paralel și despre o mafie - mafia judiciară!"

Cristina Kirchner a afirmat că "nu va mai candida la nimic" la alegerile generale din 2023, părând că renunţă la o viitoare imunitate. Chiar dacă mai multe niveluri de contestare ar trebui să facă pedeapsa efectivă abia peste ani de zile, scrie Agerpres.

Pe durata procesului, în mai multe orașe din Argentina au avut loc manifestaţii de sprijin pentru Cristina Kirchner, acestea ducând și la ciocniri cu poliţia. La pronunțarea verdictului s-au adunat însă mai puțini oameni, notează AFP.

Între timp, împotriva vicepreședintelui Argentinei sunt pe rol și alte dosare, inclusiv o acuzație de spălare de bani, care îi implică și pe fiul și fiica Cristinei Kirchner.

Opinia ta contează. Comentează!